Skip to main content

Μπορείτε να κάνετε μία ειλικρινή συζήτηση με το γιατρό σας και έτσι να διαλευκάνετε το μυστήριο των εξετάσεων αίματός σας.

Μία τυπική εξέταση αίματος περιλαμβάνει τη γενική αίματος, για τον προσδιορισμό του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) και των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC), όπως επίσης και της αιμοσφαιρίνης. Αυτή η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει αναιμία, μόλυνση ακόμη και καρκίνο του αίματος (λευχαιμία).

Μια άλλη τυπική εξέταση αίματος είναι τα βασικό μεταβολικό πάνελ για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας της καρδιάς, της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το ασβέστιο και τους ηλεκτρολύτες. Για να εξετάσετε τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου, δίδεται ένας πίνακας λιποπρωτεϊνών, ο οποίος μετρά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα σας, όπως της καλής χοληστερόλης (HDL), της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.

Στη συνέχεια, ακολουθούν 10 βασικά σημεία σχετικά με τις αιματολογικές εξετάσεις, τα οποία ο γιατρός σας μπορεί να παραλείψει να σας πει.

 

Εξετάσεις Αίματος: Οι Γιατροί πολλές φορές δεν αναφέρουν τα καλά νέα

Ο γιατρός είναι αυτός που θα πρέπει να αναλύσει όλα τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων μαζί σας. Αλλά πολύ συχνά οι γιατροί ακολουθούν τον κανόνα: «Τα καλά νέα δεν είναι νέα». Αν η χημική σύσταση του αίματός σας και η χοληστερόλη σας πέσει εντός των φυσιολογικών ορίων, είναι πιθανό ο γιατρός σας να μην σας το αναφέρει ή μπορεί να σας στείλει ένα αντίγραφο της εξέτασης αυτής με ελάχιστη ή καθόλου εξήγηση. Επίσης, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα φαίνονται φυσιολογικά, βεβαιωθείτε και συζητήστε την εξέταση αίματός σας με το γιατρό. Ρωτήστε αν έχουν υπάρξει αλλαγές από την τελευταία εξέταση και τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές.

 

Εξετάσεις Αίματος: Το «φυσιολογικό» αποτέλεσμα διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες

Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων σας με κάποιου άλλου ατόμου, είναι πολύ πιθανό να εκπλαγείτε με τις διαφορές που θα προκύψουν. Για παράδειγμα, το φυσιολογικό εύρος αναφοράς για τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μία γενική εξέταση αίματος κυμαίνεται από 5.000.000 έως 6.000.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο, για τον άνδρα. Όσον αφορά τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, το φυσιολογικό εύρος είναι χαμηλότερο, από 4.000.000 έως 5.000.000, πιθανόν εξαιτίας της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

 

Εξετάσεις Αίματος: Τα αποτελέσματα δηλώνουν διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την ηλικία

Τα κανονικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σε μία γενική αίματος, διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τα οποία είναι χαμηλότερα για τα παιδιά και υψηλότερα για τους ενήλικες. Για τα παιδιά, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης των 11 μέχρι 13 gr / dl (gm / dl) είναι φυσιολογικά, για τους άνδρες, μια τιμή των 13,5 μέχρι 17,5 gm / dl είναι φυσιολογική, ενώ για τις ενήλικες γυναίκες τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης κυμαίνονται από  12 μέχρι 15,5 gm / dl.

Η ηλικία σας είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τα επίπεδα χοληστερίνης σας. Καθώς οι πιο πολλοί άνθρωποι πρέπει να εμφανίζουν LDL χοληστερόλη κάτω από 130 χιλιοστόγραμμα / dl, είναι δυνατόν μία εξέταση αίματος να δείξει ότι η χοληστερόλη κυμαίνεται σε επίπεδα 160 – 190 mg / dl και πάνω, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της καρδιάς αν είστε γυναίκα πάνω από 55 ετών ή άνδρας πάνω από 45 ετών.

 

Εξετάσεις Αίματος: Ένα «θετικό» αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι «θετική είδηση»

Ορισμένες εξετάσεις αίματος εντοπίζουν την ασθένεια αναζητώντας μοριακούς δείκτες στο δείγμα του αίματός σας, όπως το τεστ για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, το τεστ HIV, το τεστ της ηπατίτιδας C καθώς και το BRCA1 ή BRCA2 γονίδιο για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα θεωρούνται «θετικά», όταν ο έλεγχος βρίσκει το δείκτη ασθένειας – DNA ή πρωτεΐνες – στο δείγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι μπορείτε να πάσχετε από τη νόσο ή τη διαταραχή ή ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στην απειλή κατά το παρελθόν.

Εξετάσεις Αίματος: Ένα «αρνητικό» αποτέλεσμα της εξέτασης είναι συνήθως καλή είδηση

Η λέξη «αρνητικό» δεν πρέπει να ταυτίζεται με το κακό όσον αφορά τις εξετάσεις αίματος. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι το τεστ δεν ανίχνευσε το συγκεκριμένο δείκτη ασθένειας ή τον παράγοντα κινδύνου. Όταν κάνατε μία εξέταση αίματος, ώστε να ελέγξετε εάν πάσχετε από μία μολυσματική ασθένεια, όπως από ηπατίτιδα C, το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης είναι καλή είδηση, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκε η μολυσματική ασθένεια.

 

Εξετάσεις Αίματος: Ψευδώς θετικά αποτελέσματα συμβαίνουν πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε

Για τον εντοπισμό των δεικτών ασθενείας μίας πάθησης, ο ασθενής συχνά πρέπει να υποβληθεί και σε 2ο διαγνωστικό test, πολύ πιο εξιδεικευμένο, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα της 1ης εξέτασης είναι ορθά και ακριβή. Ένα παράδειγμα είναι το test για τον ιό HIV, στο οποίο συχνά παίρνουμε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Με βάση τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε κοινωνίες όπου περίπου 1% έχουν μολυνθεί με τον ιό, τα δύο ψευδή αποτελέσματα της εξέτασης για τον ιό HIV εμφανίζονται για κάθε 10 αληθώς θετικά αποτελέσματα.

 

Εξετάσεις Αίματος: Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα συμβαίνουν πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε

Ορισμένες φορές μία και μόνο εξέταση δεν ανιχνεύει τους δείκτες μιας ασθένειας ή κατάστασης, ακόμη και πραγματικά πάσχετε από αυτή. Για παράδειγμα, εάν είχατε μια εξέταση αίματος για ηπατίτιδα C και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, αλλά είχατε εκτεθεί στον ιό κατά τους τελευταίους μήνες, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μία λοίμωξη από τον ιό, η οποία να μην έχει ανιχνευθεί ακόμη.  Εάν έχετε υποψίες πως έχετε εκτεθεί στον ιό πρόσφατα, πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση.

 

Εξετάσεις Αίματος: Οι τιμές των μετρήσεων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων

Κατά την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, οι τεχνικοί του εργαστηρίου αναλύουν και συγκρίνουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το εύρος των τιμών αναφοράς που ορίζει το συγκεκριμένο εργαστήριο. Το εύρος τιμών αναφοράς του εργαστηρίου βασίζεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων πολλών ασθενών, που έχουν εξεταστεί κατά το παρελθόν σε αυτό το εργαστήριο. Αυτό το φυσιολογικό εύρος τιμών είναι πολύ πιθανό να μην είναι το ίδιο με ένα άλλο εργαστήριο, για αυτό μην εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε ότι η προηγούμενη έκθεση της εξέτασης αίματος διαφέρει σε νεότερες αναλύσεις αίματος, διότι αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή εξεταστικού κέντρου.

 

Εξετάσεις Αίματος: Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητο να υποδεικνύουν ασθένεια

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος είναι πιθανό να μην είναι φυσιολογικά και για άλλες αιτίες, πέρα από την εκδήλωση ασθένειας. Αν υποβληθήκατε σε εξέταση γλυκόζης στο αίμα και καταναλώσατε κάποια τροφή ή κάποιο φάρμακο ή αλκοόλ πριν την εξέταση ή το προηγούμενο βράδυ, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματός σας θα είναι προσωρινά μη φυσιολογικά.

 

Εξετάσεις Αίματος: Λάθη Συμβαίνουν

Αν και το να μπερδευτούν τα δείγματα αίματος ασθενών είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί, όπως στην περίπτωση ενός ασθενή που κατά λάθος μπερδεύτηκε το δείγμα του αίματός του με αυτό ενός ατόμου θετικού στον ιό HIV. Ακόμη, άλλος ένας παράγοντας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος είναι και ο χειρισμός του δείγματος από τον τεχνικό, πριν την ανάλυση. Για παράδειγμα, αν ο τεχνικός τινάζει το δείγμα αίματός σας στο σωλήνα συλλογής, τότε τα κύτταρα του αίματος «σπάνε», με συνέπεια να απελευθερώσουν τα περιεχόμενά τους και ίσως να αλλάξουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE