Skip to main content

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση για τον έλεγχο της παρουσίας προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο. Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια ενός τεστ ΠΑΠ, απομακρύνονται απαλά τα κύτταρα από τον τράχηλο και στη συνέχεια εξετάζονται για μη φυσιολογική ανάπτυξη. Η εξέταση δεν προκαλεί πόνο (ίσως μια στιγμιαία μικρή ενόχληση) και τα αποτελέσματα βγαίνουν σύντομα.

 

Τεστ Παπανικολάου: Για ποιους ενδείκνυται 

Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά. Όμως, δεν οφείλονται όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας σε ιογενείς λοιμώξεις. Γι’ αυτό, συνιστάται όλες οι γυναίκες να ξεκινήσουν την πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τεστ ΠΑΠ ανά τριετία, από την ηλικία των 21 ετών. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών με ιστορικό φυσιολογικών αποτελεσμάτων test Pap μπορούν να σταματήσουν να κάνουν τη συγκεκριμένη προληπτική εξέταση.

Μπορεί να χρειαστείτε πιο συχνές εξετάσεις εάν:

  • Είστε HIV-θετική
  • Έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση οργάνου.
  • Εάν έχετε HPV ( κονδυλώματα ) μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18 του HPV.

 

Τεστ Παπανικολάου: Πόσο τακτικά χρειάζεται; 

Η συχνότητα διενέργειας ενός τεστ Παπανικολάου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του κινδύνου σας. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παρακάτω:

  1. <21 ετών, όχι σεξουαλικά ενεργή, χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν χρειάζεται τεστ ΠΑΠ.
  2. <21 ετών, σεξουαλικά ενεργή. Τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
  3. 21-29 ετών. Τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
  4. 30-65 ετών, κάθε 3-5 χρόνια εάν τα προηγούμενα τεστ Παπανικολάου και η εξέταση HPV είναι αρνητικά.
  5. 65 ετών και άνω μπορεί να μην χρειάζεστε πλέον τεστ Παπανικολάου. Συζητήστε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας.

 

Προετοιμασία για ένα τεστ Παπανικολάου

Ενημερώστε τον γιατρό για τον κύκλο της περιόδου σας, γιατί ενδέχεται να επηρεάσει τα αποτελέσματά (η εξέταση συνήθως πραγματοποιείται συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου). Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν από την εξέταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να έχετε ένα τεστ Παπανικολάου κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης. Μετά από αυτό το διάστημα, η εξέταση είναι πιθανό να είναι πιο επίπονη. Επίσης,  μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιμένετε έως 12 εβδομάδες ώστε να αυξήσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σας.

 

Τεστ Παπανικολάου : Πως γίνεται και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα; 

Κατά τη διάρκεια του Τεστ Παπανικολάου ο γιατρός εισάγει αργά μια συσκευή που ονομάζεται speculum στον κόλπο. Αυτή η συσκευή διατηρεί τα κολπικά τοιχώματα ανοιχτά και παρέχει πρόσβαση στον τράχηλο. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα λάβει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός μπορεί να λάβει το δείγμα. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ελαφρά ώθηση και ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σύντομης απόξεσης.

Το δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο θα εξεταστεί στο Διαγνωστικό και ιατρικό εργαστήριο ΊΑΜΑ για την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων.

 

Υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα από ένα τεστ Παπανικολάου: 

  • Φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου

Εάν τα αποτελέσματά σας είναι φυσιολογικά ή «αρνητικά» σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα. Πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ένα τεστ Παπανικολάου για άλλα τρία χρόνια.

  • Μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι μη φυσιολογικά σημαίνει ότι υπάρχουν μη φυσιολογικές κυψελίδες στον τράχηλο, μερικές από τις οποίες ενδέχεται να είναι προκαρκινικές. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα μη φυσιολογικών κυττάρων:

– άτυπα,

– ήπια,

– μέτρια,

– σοβαρή δυσπλασία,

– καρκίνωμα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να αυξήσετε τη συχνότητα των test Pap ή να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση. Κατά τη κολποσκόπηση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει φως και μεγέθυνση προκειμένου να δει τον κόλπο και τους τραχηλικούς ιστούς πιο ξεκάθαρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί επίσης να λάβει ένα δείγμα του ιστού του τραχήλου της μήτρας, για μια εξέταση που ονομάζεται βιοψία.

 

Τεστ ΠΑΠ: Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα;

Τα τεστ Παπανικολάου είναι πολύ ακριβή και οι τακτικές εξετάσεις μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θνησιμότητα κατά 80%. Μπορεί να είναι άβολα, αλλά η σύντομη ταλαιπωρία μπορεί να βοηθήσει στην θωράκιση της υγείας σας. 

Η εξέταση δεν ανιχνεύει άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Μπορεί περιστασιακά να ανιχνεύσει κυτταρική ανάπτυξη που υποδηλώνει άλλους καρκίνους, αλλά δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτό το σκοπό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε το κόστος της εξέτασης και να κλείσετε ραντεβού για test ΠΑΠ  21 0960 7600.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE