Skip to main content

Ταυτοποίηση Μικροβίων: Βασικά Χαρακτηριστικά

Η ταυτοποίηση μικροβίων έχει σαν στόχο την κατάταξη ενός μικροοργανισμού σε συγκεκριμένο γένος, είδος, ορότυπο, βιότυπο και είδος αντοχής.

Χρησιμοποιούνται δοκιμασίες που στηρίζονται σε:

  • Μορφολογικά χαρακτηριστικά (Μορφολογία στη χρώση Gram).
  • Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά (απαραίτητα θρεπτικά υλικά, συνθήκες επώασης, μορφολογία αποικιών).
  • Μεταβολικές ιδιότητες (διάσπαση υποστρωμάτων, παραγωγή ενζύμων, κλπ) – Βιοχημική ταυτοποίηση.
  • Έλεγχο διαφόρων αντιγονικών παραγόντων, ειδικών για κάθε είδος – Ορολογική ταυτοποίηση/τυποποίηση.
  • Ανίχνευση χαρακτηριστικών αλληλουχιών βάσεων στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών με τεχνικές DNA – Μοριακή ταυτοποίηση/τυποποίηση.

 

Ταυτοποίηση Μικροβίων: Χρήσιμες Δοκιμασίες στην Ταυτοποίηση

Πρωταρχικό ρόλο στην ταυτοποίηση παίζει η Βιοχημική Ταυτοποίηση, στην οποία εκμεταλλευόμαστε:

  • Τις μεταβολικές ιδιότητες των μικροοργανισμών (ΜΚ), όπως η διάσπαση διαφόρων υποστρωμάτων (απαραίτητες θρεπτικές ουσίες).
  • Την παραγωγή ενζύμων (απαραίτητα για τις μεταβολικές αντιδράσεις και τη λειτουργία της αναπνοής).

 

Ταυτοποίηση Μικροβίων: Δοκιμασία Καταλάσης

Η δοκιμασία της καταλάσης έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ελέγχει την παρουσία του ενζύμου καταλάση που διασπά το παραγόμενο κατά τη διάσπαση των υδατανθράκων Η2Ο2 σε Η2Ο και [Ο].
  • Χρησιμοποιούμε 3% Η2Ο2  και μικροβιακό καλλιέργημα σε αντικειμενοφόρο πλάκα.
  • Γίνεται παραγωγή φυσαλίδων.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ