Ταυτοποίηση Μικροβίων: Βασικά Χαρακτηριστικά
Η ταυτοποίηση μικροβίων έχει σαν στόχο την κατάταξη ενός μικροοργανισμού σε συγκεκριμένο γένος, είδος, ορότυπο, βιότυπο και είδος αντοχής.
Χρησιμοποιούνται δοκιμασίες που στηρίζονται σε:
- Μορφολογικά χαρακτηριστικά (Μορφολογία στη χρώση Gram).
- Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά (απαραίτητα θρεπτικά υλικά, συνθήκες επώασης, μορφολογία αποικιών).
- Μεταβολικές ιδιότητες (διάσπαση υποστρωμάτων, παραγωγή ενζύμων, κλπ) – Βιοχημική ταυτοποίηση.
- Έλεγχο διαφόρων αντιγονικών παραγόντων, ειδικών για κάθε είδος – Ορολογική ταυτοποίηση/τυποποίηση.
- Ανίχνευση χαρακτηριστικών αλληλουχιών βάσεων στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών με τεχνικές DNA – Μοριακή ταυτοποίηση/τυποποίηση.
Ταυτοποίηση Μικροβίων: Χρήσιμες Δοκιμασίες στην Ταυτοποίηση
Πρωταρχικό ρόλο στην ταυτοποίηση παίζει η Βιοχημική Ταυτοποίηση, στην οποία εκμεταλλευόμαστε:
- Τις μεταβολικές ιδιότητες των μικροοργανισμών (ΜΚ), όπως η διάσπαση διαφόρων υποστρωμάτων (απαραίτητες θρεπτικές ουσίες).
- Την παραγωγή ενζύμων (απαραίτητα για τις μεταβολικές αντιδράσεις και τη λειτουργία της αναπνοής).
Ταυτοποίηση Μικροβίων: Δοκιμασία Καταλάσης
Η δοκιμασία της καταλάσης έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Ελέγχει την παρουσία του ενζύμου καταλάση που διασπά το παραγόμενο κατά τη διάσπαση των υδατανθράκων Η2Ο2 σε Η2Ο και [Ο].
- Χρησιμοποιούμε 3% Η2Ο2 και μικροβιακό καλλιέργημα σε αντικειμενοφόρο πλάκα.
- Γίνεται παραγωγή φυσαλίδων.