Στις μέρες μας, καταγράφεται ένα σημαντικό ρεύμα μαζικοποίησης του αθλητισμού παγκοσμίως. Είναι γνωστή πλέον η εικόνα της συμμετοχής χιλιάδων ανθρώπων σε μαραθωνίους που διοργανώνονται σε κάθε σημείο της γης, αλλά και οι στρατιές των ποδηλατών και δρομέων στους δρόμους των περισσότερων μεγαλουπόλεων.
Προαθλητικός Έλεγχος: Τί είναι και πως πρέπει να γίνεται;
Προαθλητικός Έλεγχος, αποτελεί μια πολύ γνωστή έννοια. Ο λόγος που είναι σημαντικό να διενεργείται προαθλητικός έλεγχος είναι η ανακάλυψη ασυμπτωματικών καρδιαγγειακών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο. Οι κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι εκείνες που θα επιτρέψουν την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την υγεία του εξεταζόμενου με σκοπό την συμμετοχή ή τον αποκλεισμό του από αθλητικές δραστηριότητες.
Προαθλητικός Έλεγχος: Επίδραση της άθλησης στο κυκλοφορικό
Οι ευνοϊκές επιδράσεις του αθλητισμού στην υγεία είναι ευρύτερα γνωστές και απόλυτα τεκμηριωμένες. Παρ’ όλα αυτά, οι αθλητές ενδέχεται να παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις ή συγγενείς ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να προδιαθέτουν σε καρδιακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, κατά την άθληση προκαλούνται
- οξείες μεταβολές της καρδιακής λειτουργίας με αύξηση του όγκου παλμού και της καρδιακής συχνότητας με σκοπό την παροχή περισσότερου οξυγόνου προς τους σκελετικούς μυς
- Αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα της την αύξηση της καρδιακής παροχής ενώ παρατηρείται βραδυκαρδία κατά την ηρεμία και την υπομέγιστη άσκηση (μέτρια κόπωση)
Οι προαναφερθείσες αιμοδυναμικές μεταβολές σταδιακά οδηγούν σε μορφολογικές ανωμαλίες του μυοκαρδίου, όπως η διάταση και η υπερτροφία με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλοκαρδία. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και υποστηρίζουν ότι η υπερεντατική άθληση (πχ μαραθώνιος) είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια μορφή «τραύματος» στο μυοκάρδιο.
Σκοπός και διενέργεια του προαθλητικού ελέγχου
Ο προαθλητικός έλεγχος προϋποθέτει ορθολογική αξιοποίηση της κλινικής εμπειρίας και των κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε η διερεύνηση να πραγματοποιείται στοχευμένα, δίχως άσκοπη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, αλλά με αξιοποίηση όλου του διαγνωστικού οπλοστασίου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
O προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απαραιτήτως
-
- την προσεκτική λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
- την ενδελεχή καρδιολογική εξέταση
- το ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Τον υπέρηχο καρδιάς (triplex)
Αν και δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο υπέρηχος καρδιάς (triplex) συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε αθλούμενους κάθε ηλικίας εκτιμώντας την ανατομία και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.
- Τεστ κοπώσεως
Σε περίπτωση που αθλούμενος εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με πιθανή στεφανιαία νόσο ή έχει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Προαθλητικός Έλεγχος στο Διαγνωστικό Κέντρο ΊΑΜΑ
Στο Ιατρικό και Διαγνωστικό Εργαστήριο ΊΑΜΑ λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο τμήμα Check Up με στόχο τον προληπτικό έλεγχο υγείας όπου μπορεί να ολοκληρωθεί ο προαθλητικός έλεγχος. Το τμήμα check up του Ίαμα Διαγνωστικό στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς με πολυετή εμπειρία και υψηλό επιστημονικό επίπεδο και από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι εξετάσεις Check Up είναι σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στην ηλικία, το φύλο και τις ανάγκες κάθε ατόμου.
Ο προαθλητικός έλεγχος συνίσταται να γίνεται 4 με 6 εβδομάδες πριν την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες λεπτομερείς μετρήσεις και εξετάσεις. Η επανάληψη του προαθλητικού ελέγχου είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε 1 με 3 χρόνια ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της υγείας του αθλητή.