Skip to main content

Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών: Περιγραφή Εξέτασης

 

Ο Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών περιλαμβάνει τον έλεγχο:

 • των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β1, Β2, B3, B5, Β6, Β7, B9, B12 και C, 
 • καθώς και των λιποδιαλυτών βιταμινών Α (β-καροτένιο και ρετινόλη), D, Ε (α- και γ-τοκοφερόλη) και της βιταμίνης Κ.

Αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για μια πλήρη και απόλυτη αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του οργανισμού.

 

Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών: Ποιοι πρέπει να τον κάνουν;

 

Τον πλήρη έλεγχο βιταμινών πρέπει να τον κάνουν οι εξής κατηγορίες ατόμων:

 1. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο για έλλειψη βιταμινών:
 • Κοιλιοκάκη
 • Χειρουργικές επεμβάσεις γαστρεντερικού
 • Αλκοολισμός
 • Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου (Νόσος Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα)
 • Υποσιτισμός
 • Κακή θρέψη
 • Ακραίες δίαιτες
 • Μη ισορροπημένη διατροφή
 • Έντονη σωματική άσκηση
 • Εγκυμοσύνη, γαλουχία

 

 1. Όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά συμπληρώματα διατροφής.

 

 1. Όσοι έχουν συμπτώματα, σημεία ή εργαστηριακά ευρήματα, τα οποία υποδηλώνουν έλλειψη κάποιων βιταμινών:
 • Ερυθρότητα προσώπου
  • Διαταραχές στο δέρμα και τους βλεννογόνους και ειδικά βλάβες στις γωνίες του στόματος  (γωνιαία χειλίτιδα)
 • Τριχόπτωση, αλωπεκία, ευθραυστότητα νυχιών και τριχών
  • Λευκά ή κόκκινα σπυράκια, όπως αυτά της ακμής
 • Αναιμία, αύξηση ομοκυστεϊνης
 • Διαταραχές από το νευρικό σύστημα (παραισθησίες, άνοια, αμνησία, μουδιάσματα, ευερεθιστότητα)

 

Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών: Τι περιλαμβάνει;

 

Ο Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ περιλαμβάνει 16 διαφορετικές βιταμίνες:

α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες:

 • Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη): Η βιταμίνη Β1 έχει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεταβολικών αντιδράσεων και του σχηματισμού της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), του «ενεργειακού νομίσματος» για κάθε τύπο κυττάρου σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ελλείψεις βιταμίνης Β1 μπορεί να συμβούν σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη): Η βιταμίνη Β2 είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία των ενζύμων και τη φυσιολογική σύνθεση των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων.
 • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): Η βιταμίνη Β3, όπως και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παίζει ρόλο στην μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και βοηθάει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Η νιασίνη βοηθά επίσης στη σύνθεση των φυλετικών ορμονών και των ορμονών που σχετίζονται με το στρες και βελτιώνει τα επίπεδα και της χοληστερόλης.
 • Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό Οξύ): Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται σχεδόν παντού, σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της χοληστερόλης, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και για το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων.
  • Βιταμίνη B6 (Πυριδοξίνη, Πυριδοξάλη, Πυριδοξαμίνη): Η βιταμίνη B6 συμμετέχει στη διαδικασία σύνθεσης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, χημικών ουσιών που μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές). Ακόμη, συμμετέχει στο σχηματισμό της μυελίνης, μιας λιπώδους ουσίας που σχηματίζει το προστατευτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα. Ελλείψεις της βιταμίνης Β6 μπορεί να συμβούν σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη): Η βιταμίνη B7 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή των λιπαρών οξέων και τον μεταβολισμό των λιπών και αμινοξέων, ενώ βοηθάει και στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος. Η έλλειψή της σχετίζεται με τριχόπτωση, εύθρυπτα νύχια, δερματίτιδες, επιπεφυκίτιδες και νευρολογικά συμπτώματα. Βρίσκεται στα φιστίκια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στον κρόκο του αυγού και στο συκώτι.
 • Βιταμίνη Β9 (Φολικό Οξύ): Η βιταμίνη B9 είναι μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το φολικό οξύ απορροφάται μέσω του λεπτού εντέρου και αποθηκεύεται στο ήπαρ και πρέπει να ληφθεί μέσω της διατροφής, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συντεθεί από τον ίδιο τον οργανισμό.
 • Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη): Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον μεταβολισμό. Ελλείψεις βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβούν σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθώς και σε διαταραχές του στομάχου.
 • Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ): Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης και διατήρησης του χόνδρου, των οστών και των δοντιών, την επούλωση πληγών και τον σχηματισμό ουλώδους ιστού και συμμετέχει στα σχηματισμό του δέρματος, των τενόντων, των συνδέσμων και των αγγείων.

 

β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες:

 • Βιταμίνη Α (β-καροτένιο και Ρετινόλη, Ρετινάλη και Ρετινοϊκό Οξύ): Η βιταμίνη Α αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό, απαραίτητο για την καλή λειτουργία της όρασης, την υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος, την παραγωγή σπερματοζωαρίων και ωαρίων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση, το μεταβολισμό των οστών, την αντιοξειδωτική άμυνα και την πρόληψη του καρκίνου. Τα συμπτώματα και σημεία που υποδηλώνουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν: δυσκολίες στην όραση ιδαίτερα τη νύχτα, μελανιές στο δέρμα, ακμή και ξηροδερμία, μειωμένη αντίσταση στις ασθένειες, κακή ανάπτυξη. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και τα ψάρια. Το β-καροτένιο είναι ένα λιποδιαλυτό μικροθρεπτικό συστατικό που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Ως εκ τούτου, η έλλειψη ή η μείωση του β-καροτένιου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Α. Το β-καροτένιο είναι η μορφή της βιταμίνης Α που προέρχεται από φυτικές πηγές (πορτοκαλί ή πράσινα λαχανικά και φρούτα). Το σώμα μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, εάν ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά και ο ασθενής δεν έχει διαβήτη.
 • Βιταμίνη D (25-Υδροξυ-Βιταμίνη D2 και 25-Υδροξυ-Βιταμίνη D3): Η βιταμίνη D μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο οικογένειες, την εργοκαλσιφερόλη (D2) και τη χολοκαλσιφερόλη (D3). Και οι δυο μαζί ονομάζονται καλσιφερόλη. Η χολοκαλσιφερόλη παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζεται με την απορρόφηση, τη μεταφορά, την απόθεση και τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Άλλες πηγές της βιταμίνης D είναι το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια.
 • Βιταμίνη E (α-Τοκοφερόλη και γ-Τοκοφερόλη): Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για τους ιστούς, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την προστασία των κυττάρων. Οι βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως σε δυο μορφές. Την περισσότερο δραστική α-τοκοφερόλη που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή διατροφή, όπου οι κύριες διατροφικές πηγές είναι το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, και η γ-τοκοφερόλη, που είναι η πιο κοινή μορφή στην αμερικανική διατροφή λόγω της υψηλότερης πρόσληψης σογιέλαιου και αραβοσιτέλαιου.
 • Βιταμίνη Κ1 (Φυλλοκινόνη ή Φυτομεναδιόνη): Η Βιταμίνη Κ αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη σύνθεση των παραγόντων πήξης του αίματος καθώς και πρωτεϊνών των οστών, των χόνδρων και των αγγείων. Η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης Κ στον οργανισμό είναι η βιταμίνη Κ1 που προέρχεται από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια και η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) η οποία προέρχεται από τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Η συνθετική βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) έχει τοξικές δράσεις.

 

Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών: Πώς γίνεται;

 

Ο Πλήρης Έλεγχος των Βιταμινών πραγματοποιείται με τη λήψη ενός δείγματος αίματος και μπορεί να γίνει με αιμοληψία στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ. Πρέπει να έχει προηγηθεί 6 με 8 ώρες νηστεία. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας τηλεφωνικά σε πραγματικό χρόνο. Στo διαγνωστικό κέντρο ΙΑΜΑ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε σε εμάς.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE