Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Τι είναι;
Η μέτρηση οστικής πυκνότητας αποτελεί την εξέταση κατά την οποία γίνεται χρήση των ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας. Θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Η πυκνομετρία των οστών είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει την μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας, με βάση τα στατιστικά πρότυπα για το φύλο, την ηλικία και το βάρος σας. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση της απώλειας οστικής μάζας.
Προτείνεται να προηγηθεί επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΝΑ για διευκρινίσεις σχετικά με την προετοιμασία, διότι μπορεί να διαφοροποιείται με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενούς.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση αποτελεί μία χρόνια ασθένεια του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της ποιότητας και της πυκνότητάς τους (σταδιακή απώλεια ασβεστίου), με συνέπεια αυτά να γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, διότι μειώνεται η ελαστικότητα και η ανθεκτικότητά τους.
Η οστεοπόρωση είναι πιο συνηθισμένη μετά την ηλικία των 50 ετών. Συχνά αναφέρεται και ως η «σιωπηλή ασθένεια», διότι πολύ συχνά παραμένει αδιάγνωστη μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να έχουν υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Γιατί θα πρέπει να υποβληθώ σε αυτήν την εξέταση;
Σε περίπτωση πιθανής οστεοπόρωσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για την μέτρηση-εκτίμηση της πυκνότητας των οστών σας.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Ποια άτομα πρέπει να υποβληθούν σε αυτήν την εξέταση;
Σε αυτήν την εξέταση πρέπει να υποβληθούν οι εξής κατηγορίες ατόμων:
- Γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.
- Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν υποστεί αυτόματο ένα κάταγμα.
- Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών, οι οποίες έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση.
- Γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΕΡΤ/HRT) για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
- Άνδρες με κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια.
- Άτομα με ανορεξία και πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.
- Άτομα, τα οποία έχουν διαγνωστεί με σπονδυλικά κατάγματα.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πώς γίνεται;
Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ένα οριζόντιο τραπέζι και παραμένει ακίνητος, ενώ ο «βραχίονας» του μηχανήματος περνάει πάνω από τις επιλεγμένες περιοχές. Μια χαμηλής δόσης δέσμη ακτίνων X εκπέμπεται από την πηγή κάτω από το τραπέζι και ακτινοβολεί την περιοχή που μετριέται. Αυτές οι ακτίνες X ανιχνεύονται από συσκευή στο βραχίονα του μηχανήματος. Το μηχάνημα μετατρέπει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τον ανιχνευτή σε μια εικόνα του σκελετού και αναλύει την ποσότητα οστού που περιέχει ο σκελετός.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Είναι επώδυνη;
Όχι, δεν είναι, καθώς η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο και κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης σε ένα σημείο του σώματος ο εξεταζόμενος εκτίθεται σε πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία αντιστοιχεί στο 1/15 της δόσης ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακα.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πόση ώρα διαρκεί;
Η σάρωση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πώς θα πάρω τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Θα εκδοθεί αναλυτική έκθεση με τα ευρήματα από την εξέταση και ερμηνεία του αποτελέσματος από τον ακτινολόγο, την οποία θα προσκομίσετε στον κλινικό γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.