Skip to main content

Η καλλιέργεια κοπράνων αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για την αναγνώριση νόσων του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με λοιμώξεις. Επιπλέον, είναι ένας συχνός μηχανισμός διεξαγωγής διαφόρων επιστημονικών ερευνών που συμπεραίνουν την παρουσία βακτηρίων και παρασίτων στο έντερο.

 

Μικροβιολογικές Καλλιέργειες: Τι είναι;

Μια μικροβιολογική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος που βασίζεται στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε ένα αποστειρωμένο μέσο, ιδιαιτέρως βακτηρίων, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ανίχνευση της αιτίας της ασθένειας. Με άλλα λόγια, προσφέρει στους μικροοργανισμούς το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Τα βιολογικά δείγματα από ένα ασθενή προέρχονται από πτύελο, κομμάτια δέρματος και κόπρανα. Οι επιστήμονες τα τοποθετούν σε μικρά δοχεία που ονομάζονται τρυβλία Πετρί. Μέσα σε αυτά υπάρχει μια στερεή ουσία που περιέχει αγάρ-αγάρ.

Πολλά παθογόνα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να αναπτυχθούν. Έτσι, κάθε καλλιέργεια είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τον μικροοργανισμό που καλείται να ελεγχθεί. Ορισμένες παράμετροι είναι οι εξής:

  • Διαθεσιμότητα κατάλληλων θρεπτικών ουσιών για τη βακτηριακή καλλιέργεια
  • Παρουσία ή απουσία οξυγόνου και άλλων αερίων
  • Επαρκείς συνθήκες υγρασίας
  • Φως περιβάλλοντος
  • Οξύτητα ή αλκαλικότητα
  • Θερμοκρασία
  • Στειρότητα περιβάλλοντος

Ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που θέλετε να βρείτε, οι συνθήκες στο μέσο καλλιέργειας θα πρέπει να είναι διαφορετικές. Μόλις υπάρξει ανάπτυξη στον δίσκο, οι ειδικοί απομονώνουν τα δείγματα στο μικροσκόπιο ώστε να αναγνωρίσουν τα είδη που προκαλούν την ασθένεια.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρώσης για την αναγνώριση των βακτηρίων. Οι ειδικοί τοποθετούν μια βαφή στο στίγμα του μικροοργανισμού και έτσι αλλάζει το χρώμα του. Η πιο καθιερωμένη μέθοδος είναι η χρώση κατά Γκραμ.

 

Καλλιέργεια Κοπράνων: Τι είναι;

Οι γαστρεντερικές παθήσεις εμφανίζουν συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, διάρροια ή αίμα στα κόπρανα. Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια εξέταση μέσω της οποίας ανακαλύπτουμε τα παθογόνα που τις δημιουργούν.

Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια μικροβιολογική καλλιέργεια που βασίζεται στη συλλογή κοπράνων ενός ασθενή για την αναγνώριση νόσων του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με λοιμώξεις. Πάνω από όλα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο περιπτώσεων επίμονης ή επαναλαμβανόμενης διάρροιας με άγνωστη αιτία.

Ακόμη, είναι ένας συχνός μηχανισμός διεξαγωγής διαφόρων επιστημονικών ερευνών που συμπεραίνουν την παρουσία παρασίτων και βακτηρίων στο έντερο. Πολύ συχνά ενδέχεται να μολυνθούμε με παράσιτα, ιούς και βακτήρια, πράγματα που προκαλούν διάφορα συμπτώματα εντερικής δυσφορίας

Επιπλέον, ορισμένες παθήσεις εκδηλώνονται με αιμορραγία στα κόπρανα, όπως η κολίτιδα, ο καρκίνος του εντέρου και τα έλκη στομάχου. Για αυτό το λόγο, μια καλλιέργεια κοπράνων είναι μια απαραίτητη εξέταση.

 

Καλλιέργεια Κοπράνων: Συλλογή Δείγματος

Η συλλογή δείγματος κοπράνων είναι απαραίτητη στις λοιμώδεις εντερικές παθήσεις που δεν υποχωρούν μέσα σε 2 ή 3 ημέρες. Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να αναγνωριστούν από τις καλλιέργειες κοπράνων είναι:

  • Ο Σταφυλόκοκκος
  • Το Ελικοβακτήριο
  • Η Σαλμονέλα
  • Το Καμπυλοβακτήριο
  • Η Υερσίνια
  • Το Κλωστηρίδιο το δύσκολο
  • Η Σιγκέλλα 

Για τη συλλογή του δείγματος για την καλλιέργεια κοπράνων ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Ο ασθενής παρέχει ένα δείγμα σε ένα πλατύ δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Το ελάχιστο βάρος θα πρέπει να είναι δύο με τέσσερα γραμμάρια για στερεά κόπρανα και πέντε με 10 ml για υγρά.
  • Δείγματα, που έχουν εκτεθεί στο περιβάλλον για πάνω από 2 ώρες ή έχουν μολυνθεί με ούρα ή υπολείμματα χαρτιού υγείας, δεν είναι έγκυρα.
  • Οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα πολύ μικρό δείγμα από τα κόπρανα του παιδιού και το τοποθετούν στο κατάλληλο μέσο καλλιέργειας.
  • Αν το πρώτο δείγμα δεν ανιχνεύσει εντεροπαθογόνα, τότε είναι απαραίτητο να συλλεχθούν 2 ακόμη δείγματα σε διαφορετικές μέρες.
  • Μόλις αναγνωριστούν τα παθογόνα βακτήρια, τότε συνταγογραφείται η κατάλληλη αντιβίωση.

 

Καλλιέργεια Κοπράνων: Τι παρατηρείται σε αυτήν;

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις μικροβιολογικές καλλιέργειες για να αναγνωρίσουν διάφορες παθήσεις μέσω της αναγνώρισης των βακτηρίων, με την τοποθέτηση του δείγματος κοπράνων και την επακόλουθη χρώση. Ακόμη, ελέγχουν για πιθανά υπολείμματα ή αβγά παράσιτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα παράσιτα που είναι γνωστά ως ταινίες μπορούν να αναγνωριστούν από την καλλιέργεια κοπράνων, διότι τα αβγά τους είναι ορατά στα κόπρανα του ασθενούς. Με τον ίδιο τρόπο, αν δεν εντοπιστεί αμέσως αίμα κρυμμένο στα κόπρανα, θα το εντοπίσει ένας βιοχημικός.

 

Καλλιέργεια Κοπράνων: Περιορισμοί

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται κατά πολύ από την ποιότητα του δείγματος. Αρχικά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να ψάχνουν συνέχεια για όλα τα εντεροπαθογόνα. Επειδή το μέσο καλλιέργειας είναι συγκεκριμένο βάσει του μικροοργανισμού που θέλουμε να εντοπίσουμε, κάποιοι πιο σπάνιοι, όπως η Edwarsiella tarda, το Βακτηριοειδές το εύθραυστο ή το Εσερίχια Αλμπερτί μπορεί να μην αναπτυχθούν.

Ακόμη, υπάρχουν άγνωστα παθογόνα των οποίων οι βιολογικές απαιτήσεις είναι άγνωστες σε εμάς. Γι’ αυτό, ίσως να μην πολλαπλασιαστούν καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Αυτό ξεπερνά τη στιγμή μιας κλινικής κατάστασης, κατά την οποία στόχος είναι να ελεγχθούν οι πιο κοινές ασθένειες.

Ακόμη, η καλλιέργεια κοπράνων είναι ακατάλληλη για άτομα που νοσηλεύθηκαν για πάνω από 3 ημέρες. Ο λόγος είναι πως η διάρροια δεν οφείλεται σε παθογόνα του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καταλληλότερη μέθοδος είναι η τεχνική ανίχνευσης PCR, η οποία αναγνωρίζει συγκεκριμένα γονίδια ενός μικροοργανισμού σε δείγμα κοπράνων.

 

Καλλιέργεια Κοπράνων: Τι πρέπει να θυμάστε;

Αυτές οι μικροβιολογικές καλλιέργειες χρησιμεύουν στην αναγνώριση παθογόνων βακτηρίων του εντέρου, παρασίτων και αίματος στα κόπρανα. Όμως, εξαιτίας του υψηλού κόστους και της καθυστέρησης της διαδικασίας, μπορούν να την κάνουν μόνο ασθενείς με συγκεκριμένα επιδημιολογικά ζητήματα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ