Skip to main content

Μικροβιολογικές Καλλιέργειες Παίδων: Τι είναι;

Μια μικροβιολογική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος που βασίζεται στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε ένα αποστειρωμένο μέσο, ιδιαιτέρως βακτηρίων, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ανίχνευση της αιτίας της ασθένειας. Με άλλα λόγια, προσφέρει στους μικροοργανισμούς το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Τα βιολογικά δείγματα από ένα παιδί προέρχονται από πτύελο, κομμάτια δέρματος και κόπρανα. Οι επιστήμονες τα τοποθετούν σε μικρά δοχεία που ονομάζονται τρυβλία Πετρί. Μέσα σε αυτά υπάρχει μια στερεή ουσία που περιέχει αγάρ-αγάρ.

Πολλά παθογόνα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να αναπτυχθούν. Έτσι, κάθε καλλιέργεια είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τον μικροοργανισμό που καλείται να ελεγχθεί. Ορισμένες παράμετροι είναι οι εξής:

  • Διαθεσιμότητα κατάλληλων θρεπτικών ουσιών για τη βακτηριακή καλλιέργεια
  • Παρουσία ή απουσία οξυγόνου και άλλων αερίων
  • Επαρκείς συνθήκες υγρασίας
  • Φως περιβάλλοντος
  • Οξύτητα ή αλκαλικότητα
  • Θερμοκρασία
  • Στειρότητα περιβάλλοντος

Ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που θέλετε να βρείτε, οι συνθήκες στο μέσο καλλιέργειας θα πρέπει να είναι διαφορετικές. Μόλις υπάρξει ανάπτυξη στον δίσκο, οι ειδικοί απομονώνουν τα δείγματα στο μικροσκόπιο ώστε να αναγνωρίσουν τα είδη που προκαλούν την ασθένεια.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρώσης για την αναγνώριση των βακτηρίων. Οι ειδικοί τοποθετούν μια βαφή στο στίγμα του μικροοργανισμού και έτσι αλλάζει το χρώμα του. Η πιο καθιερωμένη μέθοδος είναι η χρώση κατά Γκραμ.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE