Skip to main content

Γενική Εξέταση Αίματος: Τι είναι;

Η γενική εξέταση αίματος ή αλλιώς FBC (Full Blood Count) αποτελεί ένα απλό και πολύ κοινό τεστ που απεικονίζει μια γενικότερη εικόνα της υγείας, ενώ μπορεί να διαγνώσει συγκεκριμένες παθήσεις ή βλάβες. Η γενική εξέταση αίματος προσδιορίζει αυξομειώσεις στα συστατικά του αίματος.

Οι φυσιολογικές τιμές και οι αριθμοί στα στοιχεία του αίματος αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Τα αποτελέσματα της γενικής αίματος πάντοτε έχουν δίπλα από τις μετρήσεις τα φυσιολογικά όρια ανάλογα με την ηλικία σας και το φύλο σας.

Με μια γενική εξέταση αίματος μπορεί ο γιατρός σας να διαγνώσει διάφορες καταστάσεις, όπως μολύνσεις, αναιμία ή ακόμη και καρκίνο.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Οι 3 Βασικοί Τύποι Κυττάρων στο Αίμα

Μετρώντας τις αλλαγές στα επίπεδα των κυττάρων του αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τη γενική εικόνα της υγείας σας, καθώς και να διαγνώσει προβλήματα και βλάβες στην υγεία.

Η γενική αίματος μετράει και τους 3 τύπους κυττάρων του σώματος, δηλαδή τα ερυθρά, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Τι είναι και τι μας δείχνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η γενική εξέταση αίματος μετράει 2 στοιχεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων:

  • Αιματοκρίτης: το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα συνολικά.
  • Αιμογλοβίνη: μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο.

Χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη και αιμογλοβίνης συχνά αποτελούν σημάδια αναιμίας. Μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Τι είναι τα λευκά αιμοσφαίρια;

Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Η γενική εξέταση αίματος μετράει τον αριθμό και τους τύπους των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα στο σώμα.

Οι μη φυσιολογικές αυξομειώσεις στον αριθμό ή στον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια μόλυνση, φλεγμονή στο σώμα ή καρκίνος.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια συμβάλουν στην πήξη του αίματος και στον έλεγχο της αιμορραγίας. Όταν κοπούμε και τρέξει αίμα, μετά από λίγο σταματάει η αιμορραγία, διότι τα αιμοπετάλια κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλαγές στα επίπεδα των αιμοπεταλίων μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο αιμορραγίας ή άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Πότε θα σας ζητηθεί να την κάνετε;

Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος ως μέρος ενός τυπικού τσεκ απ ή αν τυχόν υπάρχουν κάποια ανεξήγητα συμπτώματα, όπως μελανιές, αιμορραγία, κλπ. Η γενική αίματος θα καθοδηγήσει το γιατρό σας ως προς τα παρακάτω:

  • Συνολική αξιολόγηση της υγείας. Πολλοί γιατροί ξεκινούν την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς με μια γενική αίματος, επειδή αποτελεί σχεδόν τη βάση της καλής υγείας. Εκτός αυτού ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από προβλήματα υγείας μέσα από τους δείκτες μιας γενικής εξέτασης αίματος.
  • Διάγνωση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια γενική εξέταση αίματος αν έχετε κάποια ανεξήγητα συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία, κοκκινίλες, γρίπη, οίδημα, αιμορραγία ή μελανιές.
  • Παρακολούθηση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός σας τακτικά μπορεί να ζητάει από σας να κάνετε γενική εξέταση αίματος, για να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός προβλήματος υγείας, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις.
  • Παρακολούθηση θεραπείας. Κάποιες θεραπείες επηρεάζουν τις μετρήσεις που δείχνει η γενική εξέταση αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας θεραπείας με τις μετρήσεις της γενικής αίματος.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Προετοιμασία

Δε χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο πριν από την εξέταση αίματος. Όμως, τις περισσότερες φορές ο γιατρός σας ζητάει να μην έχετε φάει για αρκετές ώρες, ειδικά αν θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις με το δείγμα του αίματος. Αναλυτικές οδηγίες θα σας δώσει ο γιατρός σας.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Πως γίνεται η διαδικασία της αιμοληψίας;

Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, ο εξειδικευμένος αιμολήπτης του διαγνωστικού κέντρου ΙΑΜΑ θα κάνει τη λήψη του αίματος με σύριγγα από το εσωτερικό του αγκώνα.

Η όλη διάρκεια της αιμοληψίας δεν διαρκεί πάνω από 2 με 3 λεπτά. Ο αιμολήπτης κάνει τα εξής:

  1. Καθαρίζει την περιοχή με ένα βαμβάκι που περιέχει αντισηπτικό.
  2. Δένει ένα λάστιχο σχετικά σφιχτά λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα σας, ώστε η φλέβα να διογκωθεί και να είναι πιο ευδιάκριτη.
  3. Τρυπάει υπό γωνία και παράλληλα προς τα επάνω τη φλέβα εσωτερικά του αγκώνα και λαμβάνει το δείγμα του αίματος σε ένα ή παραπάνω φιαλίδια.
  4. Απελευθερώνει το λάστιχο από το μπράτσο.
  5. Βγάζει προσεκτικά τη βελόνα από τη φλέβα και τοποθετεί λίγο βαμβάκι, ώστε να μην προκληθεί αιμορραγία. Κατόπιν βάζει ένα ελαστικό λευκοπλάστη.
  6. Τέλος, βάζει τα στοιχεία σας στο δείγμα του αίματος και το δίνει για ανάλυση στο εργαστήριο του διαγνωστικού μας κέντρου.

Η αιμοληψία είναι ελαφρώς δυσάρεστη διαδικασία, διότι αισθανόμαστε το τσίμπημα της βελόνας όταν εισέρχεται στη φλέβα. Σε μερικές περιπτώσεις δημιουργείται μελανιά στο σημείο, η οποία υποχωρεί σε κάποιες μέρες.

Τα αποτελέσματα της γενικής εξέτασης αίματος θα βγουν σε λίγες ώρες ή το πολύ την επόμενη μέρα.

 

Γενική Εξέταση Αίματος: Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων εξαρτώνται από τους δείκτες και τις μετρήσεις των στοιχείων του αίματος. Παρακάτω βρείτε τα φυσιολογικά επίπεδα των τιμών για ενήλικες. Όμως, μικροδιαφορές μπορεί να υπάρχουν από διαγνωστικό σε διαγνωστικό κέντρο σχετικά με το εύρος:

  1. Αιματοκρίτης (Φυσιολογικά Επίπεδα):
  • Σε γυναίκες: 34.9-44.5 ποσοστό %
  • Σε άνδρες : 38.8-50.0 ποσοστό %
  1. Αιμογλοβίνη (Φυσιολογικά Επίπεδα):
  • Σε γυναίκες: 120-155 gr/L
  • Σε άνδρες: 135-175 gr/L
  1. Ερυθρά αιμοσφαίρια (Φυσιολογικά Επίπεδα):
  • Σε γυναίκες: 3.90-5.03 εκατ. κύτταρα /mcL
  • Σε άνδρες: 4.32-5.72 εκατ. κύτταρα/mcL
  1. Λευκά αιμοσφαίρια (Φυσιολογικά Επίπεδα):
  • 3,500 εώς 10,500 κύτταρα/mcL
  1. Αιμοπετάλια (Φυσιολογικά Επίπεδα):
  • 150,000 εώς 450,000 κύτταρα/mcL

 

Η γενική εξέταση αίματος δεν είναι ένα καθοριστικό διαγνωστικό τεστ. Όμως, μας δείχνει το δρόμο προς τα που να κινηθούμε ή που να εστιάσουμε για περαιτέρω εξετάσεις. Αν οι μετρήσεις είναι πολύ υψηλές ή αντίστοιχα πολύ χαμηλές, δείχνουν μια σειρά από ενδεχόμενες βλάβες, παθήσεις ή καταστάσεις.

Μετέπειτα, περαιτέρω εξειδικευμένες μετρήσεις προς μια κατεύθυνση θα προσδιορίσουν ακριβώς το πρόβλημα. Ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν αποτελέσματα εκτός ορίων σε μια γενική εξέταση αίματος, είναι οι εξής:

  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Έλλειψη σιδήρου ή άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • Αιμορραγία
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Προβλήματα με το νωτιαίο μυελό
  • Καρκίνος
  • Αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή
  • Φλεγμονή
  • Μολύνσεις

Αν τα αποτελέσματα από τη γενική εξέταση του αίματός σας δείχνουν μετρήσεις εκτός ορίων, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε άλλες εξετάσεις, τόσο για να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις όσο και για να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ