Skip to main content

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Τι είναι;

Η γενική εξέταση αίματος για παιδιά ή αλλιώς FBC (Full Blood Count) αποτελεί ένα απλό και πολύ κοινό τεστ που απεικονίζει μια γενικότερη εικόνα της υγείας τους, ενώ μπορεί να διαγνώσει συγκεκριμένες παθήσεις ή βλάβες σε αυτά. Η γενική εξέταση αίματος προσδιορίζει αυξομειώσεις στα συστατικά του αίματος.

Οι φυσιολογικές τιμές και οι αριθμοί στα στοιχεία του αίματος αλλάζουν ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Τα αποτελέσματα της γενικής αίματος πάντοτε έχουν δίπλα από τις μετρήσεις τα φυσιολογικά όρια ανάλογα με το φύλο του παιδιού σας.

Με μια γενική εξέταση αίματος μπορεί ο γιατρός να διαγνώσει για το παιδί σας διάφορες καταστάσεις, όπως μολύνσεις, αναιμία ή ακόμη και καρκίνο.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Οι 3 Βασικοί Τύποι Κυττάρων στο Αίμα

Μετρώντας τις αλλαγές στα επίπεδα των κυττάρων του αίματος, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να αξιολογήσει τη γενική εικόνα της υγείας του, καθώς και να διαγνώσει προβλήματα και βλάβες στην υγεία του παιδιού.

Η γενική αίματος μετράει και τους 3 τύπους κυττάρων του σώματος, δηλαδή τα ερυθρά, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Τι είναι και τι δείχνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η γενική εξέταση αίματος μετράει 2 στοιχεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων:

 • Αιματοκρίτης: το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα συνολικά.
 • Αιμογλοβίνη: μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο.

Χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη και αιμογλοβίνης συχνά αποτελούν σημάδια αναιμίας. Μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό του παιδιού.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Τι είναι τα λευκά αιμοσφαίρια;

Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Η γενική εξέταση αίματος μετράει τον αριθμό και τους τύπους των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα στο σώμα του παιδιού.

Οι μη φυσιολογικές αυξομειώσεις στον αριθμό ή στον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια μόλυνση, φλεγμονή στο σώμα ή καρκίνος.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια συμβάλουν στην πήξη του αίματος και στον έλεγχο της αιμορραγίας. Όταν κοπεί ένα παιδί σε κάποιο σημείο του σώματός του και τρέξει αίμα, μετά από λίγο σταματάει η αιμορραγία, διότι τα αιμοπετάλια κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλαγές στα επίπεδα των αιμοπεταλίων μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο αιμορραγίας ή άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Πότε θα ζητηθεί να την κάνουν;

Ο γιατρός του παιδιού σας θα σας ζητήσει να του κάνετε μια γενική εξέταση αίματος ως μέρος ενός τυπικού τσεκ απ ή αν τυχόν υπάρχουν κάποια ανεξήγητα συμπτώματα, όπως μελανιές, αιμορραγία, κλπ. Η γενική αίματος θα καθοδηγήσει το γιατρό του παιδιού σας ως προς τα παρακάτω:

 • Συνολική αξιολόγηση της υγείας του παιδιού. Πολλοί γιατροί ξεκινούν την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός παιδιού με μια γενική αίματος, διότι αποτελεί σχεδόν τη βάση της καλής υγείας. Εκτός αυτού ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από προβλήματα υγείας μέσα από τους δείκτες μιας γενικής εξέτασης αίματος.
 • Διάγνωση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να σας ζητήσει να του κάνει μια γενική εξέταση αίματος αν δει ότι το παιδί σας έχει κάποια ανεξήγητα συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία, κοκκινίλες, γρίπη, αιμορραγία ή μελανιές.
 • Παρακολούθηση ενός προβλήματος υγείας. Ο γιατρός του παιδιού σας τακτικά μπορεί να σας ζητάει να το πηγαίνετε να κάνει γενική εξέταση αίματος, για να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός προβλήματος υγείας που μπορεί να έχει με βάση τις μετρήσεις.
 • Παρακολούθηση θεραπείας. Κάποιες θεραπείες επηρεάζουν τις μετρήσεις που δείχνει η γενική εξέταση αίματος. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας θεραπείας με τις μετρήσεις της γενικής αίματος.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Προετοιμασία

Δε χρειάζεται να κάνει το παιδί σας κάτι ιδιαίτερο πριν από την εξέταση αίματος. Όμως, τις περισσότερες φορές ο γιατρός του μπορεί να ζητήσει να μην φάει κάτι για αρκετές ώρες, ειδικά αν θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις με το δείγμα του αίματος. Αναλυτικές οδηγίες θα σας δώσει ο γιατρός του παιδιού σας.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Πως γίνεται η διαδικασία της αιμοληψίας;

Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, ο εξειδικευμένος αιμολήπτης του διαγνωστικού κέντρου ΙΑΜΑ θα κάνει τη λήψη του αίματος με σύριγγα από το εσωτερικό του αγκώνα του παιδιού σας.

Η όλη διάρκεια της αιμοληψίας δεν διαρκεί πάνω από 2 με 3 λεπτά. Ο αιμολήπτης κάνει τα εξής:

 1. Καθαρίζει την περιοχή με ένα βαμβάκι που περιέχει αντισηπτικό.
 2. Δένει ένα λάστιχο σχετικά σφιχτά λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα του παιδιού σας, ώστε η φλέβα να διογκωθεί και να είναι πιο ευδιάκριτη.
 3. Τρυπάει υπό γωνία και παράλληλα προς τα επάνω τη φλέβα εσωτερικά του αγκώνα και λαμβάνει το δείγμα του αίματος σε ένα ή παραπάνω φιαλίδια.
 4. Απελευθερώνει το λάστιχο από το μπράτσο.
 5. Βγάζει προσεκτικά τη βελόνα από τη φλέβα και τοποθετεί λίγο βαμβάκι, ώστε να μην προκληθεί αιμορραγία. Κατόπιν βάζει ένα ελαστικό λευκοπλάστη.
 6. Τέλος, βάζει τα στοιχεία του παιδιού στο δείγμα του αίματος και το δίνει για ανάλυση στο εργαστήριο του διαγνωστικού μας κέντρου.

Η αιμοληψία είναι ελαφρώς δυσάρεστη διαδικασία για το παιδί, διότι νιώθει το τσίμπημα της βελόνας όταν εισέρχεται στη φλέβα του. Σε μερικές περιπτώσεις δημιουργείται μελανιά στο σημείο, η οποία υποχωρεί σε κάποιες μέρες.

Τα αποτελέσματα της γενικής εξέτασης αίματος θα βγουν σε λίγες ώρες ή το πολύ την επόμενη μέρα.

 

Γενική Εξέταση Αίματος για Παιδιά: Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων εξαρτώνται από τους δείκτες και τις μετρήσεις των στοιχείων του αίματος. Η γενική εξέταση αίματος δεν είναι ένα καθοριστικό διαγνωστικό τεστ. Όμως, δείχνει το δρόμο προς τα που να κινηθούμε ή να εστιάσουμε για το παιδί μας, για να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Αν οι μετρήσεις είναι πολύ υψηλές ή αντίστοιχα πολύ χαμηλές, δείχνουν μια σειρά από ενδεχόμενες βλάβες, παθήσεις ή καταστάσεις.

Μετέπειτα, περαιτέρω εξειδικευμένες μετρήσεις προς μια κατεύθυνση θα προσδιορίσουν ακριβώς το πρόβλημα. Ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν αποτελέσματα εκτός ορίων σε μια γενική εξέταση αίματος, είναι οι εξής:

 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Έλλειψη σιδήρου ή άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
 • Αιμορραγία
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Προβλήματα με το νωτιαίο μυελό
 • Καρκίνος
 • Αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή
 • Φλεγμονή
 • Μολύνσεις

Αν τα αποτελέσματα από τη γενική εξέταση αίματος του παιδιού σας δείχνουν μετρήσεις εκτός ορίων, τότε ο γιατρός του μπορεί να το παραπέμψει να κάνει και άλλες εξετάσεις, τόσο για να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις όσο και για να κάνει ακριβή διάγνωση του προβλήματος.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE