Skip to main content

Η εξέταση ωτικού εκκρίματος γίνεται ώστε να διερευνηθούν τα μικροβιακά αίτια της εξωτερικής και μέση ωτίτιδας. 

Με τον όρο ωτίτιδα συνήθως αναφερόμαστε στη φλεγμονή του μέσου αυτιού, δηλαδή της κοιλότητας που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο. Αφορά τόσο παιδιά όσο και ενήλικες και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη. Διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: 

  • Εξωτερική – Φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου ή/και του πτερυγίου του αφτιού
 • Μέση – Οξεία ή χρόνια
 • Εσωτερική (λαβυρινθίτιδα)

 

Εξέταση Ωτικού Εκκρίματος: Εξωτερική ωτίτιδα

Στην εξωτερική ωτίτιδα ο έξω ακουστικός πόρος είναι στενός και με αποτέλεσμα τα ξένα σώματα και τα υγρά που εισέρχονται να παγιδεύονται, προκαλώντας ερεθισμό των επιφανειακών ιστών. Η εξωτερική ωτίτιδα υποδιαιρείται σε οξεία εντοπισμένη, οξεία διάχυτη, χρόνια και κακοήθης. Στη κλινική πρακτική ωστόσο, εκτός από την κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα, οι υπόλοιπες εξωτερικές ωτίτιδες σπάνια διαφοροποιούνται. 

 • Οξεία εντοπισμένη εξωτερική ωτίτιδα

Η οξεία εντοπισμένη εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται συνήθως από το μικρόβιο Staphylococcus aureus.

 • Οξεία διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα

Η οξεία διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα γνωστή ως “αυτί του κολυμβητή” αποτελεί μια συνηθισμένη ασθένεια σε ενήλικες, ενώ έχει και συχνές υποτροπές. Συμβαίνει κυρίως σε θερμές και υγρές συνθήκες. Αυτή τη μόλυνση προκαλείται από πολλά διαφορετικά βακτήρια, με τα πιο συνηθισμένα να είναι η Pseudomonas aeruginosa και ο Staphylococcus aureus. Σπανιότερα, οξεία διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα προκαλούν αναερόβιοι μικροοργανισμοί που προέρχονται από τον στοματοφάρυγγα

 • Χρόνια εξωτερική ωτίτιδα

Η χρόνια εξωτερική ωτίτιδα οφείλεται σε αποικισμό με κολοβακτηρίδια (E. coli) και μύκητες και η καλύτερη θεραπεία περιλαμβάνει τοπικό καθαρισμό και όχι αντιβιοτικά.

 • Κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα αποτελεί μια σοβαρή νεκρωτική φλεγμονή που εξαπλώνεται από το πλακώδες επιθήλιο του ακουστικού πόρου, στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς, τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους και τα οστά. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Σχεδόν πάντα προκαλείται από την Pseudomonas aeruginosa και είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, με σημαντικό κίνδυνο νευρολογικής συμμετοχής και παράλυση του προσωπικού νεύρου

 

Εξέταση Ωτικού Εκκρίματος: Μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα ορίζεται από τη συνύπαρξη υγρού στο μέσο αυτί και σημεία και συμπτώματα οξείας νόσου. Συμβαίνει όταν χλωρίδα του στοματοφάρυγγα αποικίζει την ευσταχιανή σάλπιγγα και δεν αντιμετωπίζεται από τους μηχανισμούς άμυνας του μέσου ωτός. Η μέση ωτίτιδα είναι σημαντικό να θεραπεύεται αποτελεσματικά, επειδή στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνεται και η απώλεια της ακοής. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της συμπεριφοράς στα παιδιά. 

 • Οξεία μέση ωτίτιδα

Οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που προκαλούν Οξεία μέση ωτίτιδα είναι οι S. pneumoniae, Η. influenzae και Μ. catarrhalis. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι οι S. pyogenes, S. aureus και ορισμένα Gram αρνητικά βακτήρια. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και οι ιοί της παραγρίππης έχουν απομονωθεί από ασθενείς με μέση ωτίτιδα και μπορεί να έχουν ρόλο στην αιτιολογία της νόσου, ιδιαίτερα στα παιδιά. 

 • Χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα

Η χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα είναι επίμονη και ενδέχεται να προκαλέσει μη-αναστρέψιμες βλάβες, όπως απώλεια της ακοής. Οι πιο συχνές βακτηριακές αιτίες είναι η Pseudomonas ακολουθούμενη σε συχνότητα από ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκους (MRSA) καθώς και τα αναερόβια βακτήρια που βρίσκονται στο 25% των ασθενών. 

 

Εξέταση Ωτικού Εκκρίματος:  Μυκητιασική ωτίτιδα

Η μυκητιασική μόλυνση του αυτιού αποτελεί μια επιφανειακή, χρόνια ή υποξεία λοίμωξη του έξω ακουστικού πόρου. Μυκητιασικές υφές αποφράσσουν τον έξω ακουστικό πόρο με αποτέλεσμα να προκληθεί μερική κώφωση. Μύκητες που σχετίζονται με μόλυνση του έξω ωτός είναι τα είδη Aspergillus, το Scedosporium apiospermum (Pseudallescheria boydii) καθώς και άλλοι μύκητες και ζυμομύκητες.  

 

Εξέταση Ωτικού Εκκρίματος: τι περιλαμβάνει

Η εξέταση Ωτικού Εκκρίματος περιλαμβάνει:

  • Μικροσκοπική εξέταση μετά χρώση Gram
 • Καλλιέργεια για Αερόβιους μικροοργανισμούς
 • Καλλιέργεια για Αναερόβιους μικροοργανισμούς
 • Καλλιέργεια για Μύκητες

 

Η λήψη του εκκρίματος πρέπει να προηγηθεί της λήψης αντιβιοτικών ή της χρήσης ωτικών Κολλυρίων. Ο μικροβιολογικός έλεγχος του ωτικού εκκρίματος γίνεται με τη λήψη συγκεκριμένου τύπου δείγματος στο Διαγνωστικό και Ιατρικό Εργαστήριο Ίαμα Ελληνικού. Κλείστε το ραντεβού σας 21 0960 7600.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE