Skip to main content

Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας: Τι είναι;

Μια εξέταση υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων σας. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες και να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν τις συνθήκες. Ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, που ονομάζεται αλλιώς και ενδοσκληρικός υπερηχογράφος, είναι ένας τύπος πυελικού υπερηχογραφήματος που χρησιμοποιείται από γιατρούς για να εξετάσει τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό περιλαμβάνει τη μήτρα, τις σάλπιγγες, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τον κόλπο.

Το «ενδοκολπικό» σημαίνει «μέσω του κόλπου». Πρόκειται για εσωτερική εξέταση. Σε αντίθεση με έναν κανονικό υπερηχογράφημα στην κοιλιά ή τη πυέλου, όπου η υπερηχητική ραβδία ή ο μορφοτροπέας στηρίζεται στην εξωτερική επιφάνεια της λεκάνης, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το γιατρό σας ή έναν τεχνικό που εισάγει έναν ανιχνευτή υπερήχων περίπου 2 ή 3 ίντσες στο κολπικό σας κανάλι.

Τα υπερηχογραφήματα στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ, πραγματοποιούνται από ιατρικό προσωπικό, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με έναν τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας σύγχρονο και έγχρωμο υπερηχοτομογράφο.

Το συγκεκριμένο σύστημα υπερήχων είναι κατάλληλα σχεδιασμένο, προκειμένου να μας παρέχει άριστη ευκρίνεια εικόνας καθώς και να ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη αξιοπιστία στις σύγχρονες απαιτήσεις της γενικής ακτινολογίας-παθολογίας, καλύπτοντας με επιτυχία το ευρύ φάσμα και την ποικιλομορφία των κλινικών αναγκών του εξεταζόμενου.

Το σύστημα υπερήχων παρέχει περιεκτικές πληροφορίες, προκειμένου να μπορεί να γίνει μια διαφορική διάγνωση, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

 

Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας: Πότε γίνεται;

Πολλοί λόγοι, για τους οποίους ένας ενδοκολπικός υπέρηχος μπορεί να είναι απαραίτητος, είναι οι εξής:

  • Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία.
  • Μια μη φυσιολογική εξέταση της πυέλου ή της κοιλιάς.
  • Πυελικό άλγος.
  • Αγονία.
  • Μια έκτοπη κύηση, η οποία συμβαίνει όταν τα έμβρυα εμφυτεύονται εκτός της μήτρας, συνήθως στους σάλπιγγες.
 • Έλεγχος για σωστή τοποθέτηση ενός IUD.
 • Έλεγχος για κύστεις ή ινομυώματα της μήτρας.

Ακόμη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για:

 • Τη διάγνωση πιθανής αποβολής.
 • Να εξετάσει τον πλακούντα για ανωμαλίες.
 • Να κοιτάξει τον τράχηλο για τυχόν αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως αποβολή.
 • Να παρακολουθήσει τον καρδιακό παλμό του εμβρύου.
 • Να εντοπίσει την πηγή οποιασδήποτε ανώμαλης αιμορραγίας.

 

Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας: Κίνδυνοι και Αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που να συνδέονται με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Η εκτέλεση  υπερήχων σε εγκύους είναι ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία σε αυτή την τεχνική απεικόνισης.

Όταν ο μετατροπέας εισάγεται στον κόλπο σας, θα αισθανθείτε πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσφορία. Η δυσφορία θα πρέπει να είναι ελάχιστη και θα πρέπει να απομακρυνθεί όταν ολοκληρωθεί το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Αν κάτι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό ή τον τεχνικό.

Μπορεί να λάβετε τα αποτελέσματά σας αμέσως αν ο γιατρός σας εκτελεί το υπερηχογράφημα. Αν ένας τεχνικός εκτελεί την εξέταση, οι εικόνες αποθηκεύονται και αναλύονται από ακτινολόγο. Ο ακτινολόγος θα αποστείλει τα αποτελέσματα στον γιατρό σας. Ένας ενδοκολπικός υπέρηχος βοηθά στη διάγνωση πολλαπλών καταστάσεων, όπως:

 • συνήθης εγκυμοσύνη
 • καρκίνο των αναπαραγωγικών οργάνων
 • ινομυώματα
 • κύστεις
 • έκτοπη κύηση
 • πυελική λοίμωξη

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα αποτελέσματά σας και τι είδους θεραπεία θα ακολουθηθεί, εάν είναι απαραίτητη.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να σχετίζεται με ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, αν και μπορεί να έχετε κάποια δυσφορία. Ολόκληρη η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι συνήθως έτοιμα σε περίπου 24 ώρες. Αν ο γιατρός σας δεν μπορέσει να αποκτήσει μια σαφή εικόνα, τότε είναι πιθανό να σας ζητηθεί να επαναλάβετε την εξέταση.

Το υπερηχογράφημα της πυέλου ή της κοιλίας πραγματοποιείται μερικές φορές πριν από τη διεξαγωγή ενδοκολπικού υπερηχογράφημα, ανάλογα με τα συμπτώματά σας. Εάν αντιμετωπίσετε υπερβολική δυσφορία από το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη διαδικασία, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μόνο πυελικό υπερηχογράφημα.

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας εφαρμόζει πήκτωμα στο στομάχι σας και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να βλέπει τα πυελικά σας όργανα. Ακόμη, αυτή η προσέγγιση είναι μια επιλογή για τους παιδιατρικούς ασθενείς όταν χρειάζονται πυελικές εικόνες.

 

Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ

Ο ενδοκολπικός  υπέρηχος αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή των υπερήχων. Μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν αρκετά αίτια υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας και προβλήματα εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών. Ακόμη μπορεί να αναδείξει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.

Στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ, διενεργούνται κολπικά υπερηχογραφήματα, όπου ο γιατρός μπορεί να δει αμέσως την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων. Είναι μία ανώδυνη εξέταση, όπου η γυναίκα βρίσκεται σε ξαπλωμένη θέση, με τα γόνατα λυγισμένα, προκειμένου ο γιατρός να μπορεί να τοποθετήσει την κεφαλή των υπερήχων μαλακά στον κόλπο.

Στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ, τα υπερηχογραφήματα δεν έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους ασθενείς. Δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία κατά την πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE