Skip to main content

H εξέταση PT-INR, είναι επίσης γνωστή ως: Χρόνος Προθρομβίνης, Pro Time, επιστημονική ονομασία: Χρόνος Προθρομβίνης, International Normalized Ratio (Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο, INR).

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Γιατί γίνεται;

Για να ελέγξει ο γιατρός την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής, που εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου, και ακόμη για να ανιχνεύσει και να διαγνώσει τις αιμορραγικές διαταραχές.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Πότε πραγματοποιείται;

Αν το παιδί σας λαμβάνει αντιπηκτικό φάρμακο ή αν ο γιατρός του υποψιάζεται ότι ίσως να έχει κάποια αιμορραγική διαταραχή.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Τι δείγμα απαιτείται;

Δείγμα αίματος που λαμβάνεται με φλεβοκέντηση από το βραχίονα. Ωστόσο, μερικές φορές χρησιμοποιείται σταγόνα τριχοειδικού αίματος.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Τι εξετάζεται;

Η εξέταση του χρόνου προθρομβίνης (PT) μετράει το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος. Στον οργανισμό ενός παιδιού, η διαδικασία της θρόμβωσης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές χημικές αντιδράσεις. Ένα από τα τελευταία βήματα είναι η μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη.

Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ. Η δοκιμασία PT αξιολογεί τη συνολική λειτουργία αυτών των παραγόντων της πήξης και την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβο σε εύλογο χρόνο. Η εξέταση PT συνήθως υπολογίζεται σε δευτερόλεπτα και συγκρίνεται με τις τιμές που λαμβάνονται από υγιείς ανθρώπους. Επειδή τα αντιδραστήρια (χημικά) που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση της δοκιμασίας PT διαφέρουν από το ένα εργαστήριο στο άλλο ακόμη και στο ίδιο εργαστήριο ενός διαγνωστικού κέντρου με την πάροδο του χρόνου, οι φυσιολογικές τιμές θα κυμαίνονται

Για την τυποποίηση των αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημιούργησε μια επιτροπή και πρότεινε τη χρησιμοποίηση του Διεθνούς Κανονικοποιημένου Πηλίκου (INR) μαζί με τη δοκιμασία PT για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή από το στόμα. Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT και επιτρέπει τη σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια. Σήμερα, τα περισσότερα εργαστήρια που πραγματοποιούν τη δοκιμασία PT, μετρούν και το PT και το INR. Όμως, το INR δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του PT στους ασθενείς που δεν ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Πώς συλλέγεται και πώς χρησιμοποιείται το δείγμα για την εξέταση;  

Το δείγμα του αίματος συλλέγεται με σταγόνα τριχοειδικού αίματος. Αφού το PT και το INR (PT-INR) αξιολογούν την ικανότητα του αίματος να δημιουργεί θρόμβο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει αποτίμηση τόσο των αιμορραγικών όσο και των θρομβωτικών τάσεων.

Μία κοινή χρήση τους είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως το warfarin και το sintrom. Αυτά τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της δημιουργίας θρόμβων αίματος. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή για μεγάλο διάστημα στα παιδιά που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις. Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται για μικρό διάστημα σε παιδιά που έχουν κάνει εγχείρηση, όπως αντικατάσταση γόνατος. Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται πολύ προσεκτικά, ώστε να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στην αναστολή του θρόμβου και στη δημιουργία εκτεταμένης αιμορραγίας.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Πότε πραγματοποιείται;

Αν το παιδί σας παίρνει κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, ο γιατρός του θα ελέγχει το PT-INR ανελλιπώς για να είναι σίγουρος ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική και ότι το PT του αυξάνεται κατάλληλα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα που πραγματοποιείται η εξέταση. Ο γιατρός του παιδιού σας ρυθμίζει τα αντιπηκτικά φάρμακα αρκετά συχνά για να είναι σίγουρος ότι προκαλούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή αυξάνουν το χρόνο πήξης σε θεραπευτικά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή εκχυμώσεις. Η εξέταση PT μπορεί να ζητηθεί και σε παιδιά που δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για έλεγχο της αιμορραγικής διαταραχής ή διαβεβαίωση της πηκτικής ικανότητας πριν το χειρουργείο.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Το αποτέλεσμα της εξέτασης PT εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, με τα αποτελέσματα να υπολογίζονται σε δευτερόλεπτα και να συγκρίνονται με το μέσο όρο των υγιών ανθρώπων. Στις περισσότερες εργαστηριακές αναφορές, τα αποτελέσματα για το ΡΤ εκφράζονται με το Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο (INR).

Ο γιατρός του παιδιού σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου του, έτσι ώστε το ΡΤ που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για το παιδί. Ο παρατεταμένος ή ο αυξημένος χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα του παιδιού σας χρειάζεται πολύ χρόνο, για να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα και το PT του είναι παρατεταμένο, τότε μπορεί να είναι απαραίτητη μία συμπληρωματική εξέταση, για να προσδιοριστεί η αιτία.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Πρέπει να γνωρίζουμε κάτι επιπλέον;

Μερικές ουσίες που τα παιδιά καταναλώνουν μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση PT-INR. Τα αντιβιοτικά μπορούν να αυξήσουν το PT-INR. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα και η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης (HRT), και η βιταμίνη Κ (είτε ως πολυβιταμίνη, είτε ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής) μπορεί να μειώσουν το PT.

Κάποιες τροφές (όπως το βοδινό και το χοιρινό συκώτι, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα ρεβίθια, το λάχανο, και τα προϊόντα της σόγιας) περιέχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Κ και μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT. Σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός του παιδιού σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει και το αν έχει καταναλώσει οποιεσδήποτε από αυτές τις τροφές πρόσφατα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα του PT-INR να ερμηνευθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

Μπορεί να κάνει στο σπίτι το παιδί μου τον έλεγχο πήξης-αιμόστασης;

Ναι. Διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει πολλές συσκευές με τις οποίες μπορεί να γίνει η δοκιμασία PT-INR στο σπίτι. Όμως, ο έλεγχος στο σπίτι συχνά πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός συντονισμένου προγράμματος που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του παιδιού, τον καθορισμό της ανταπόκρισης και πρωτόκολλα ρύθμισης σε συνεργασία με εξειδικευμένα τμήματα παρακολούθησης αντιπηκτικής αγωγής στα νοσοκομεία.

 

Έλεγχος Πήξης-Αιμόστασης για Παιδιά: Πρέπει να τον πραγματοποιούν την ίδια ώρα της ημέρας;

Γενικά, δεν είναι απαραίτητο να μετράτε το PT-INR του παιδιού σας μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Είναι σημαντικό, όμως, να λαμβάνει την αντιπηκτική αγωγή την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε να διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο. Αν ο γιατρός του παιδιού σας αυξάνει ή μειώνει τη δοσολογία του, τότε μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση του αίματός του μέσα στις επόμενες μέρες, για να προσδιορίσει τα αποτελέσματα που προκαλεί η αλλαγή της δοσολογίας στο PT-INR του παιδιού σας (τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα).

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE