Skip to main content

Ο έλεγχος του δέρματος και των εξαρτημάτων του (νύχια, τρίχες, ιδρωτοποιούς & σμηγματογόνους αδένες ) για την παρουσία μυκήτων περιλαμβάνει την άμεση μικροσκοπική παρατήρηση του δείγματος, την καλλιέργεια του δείγματος και την ταυτοποίηση του μύκητα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.  

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος): Ποιοι μύκητες προσβάλλουν το δέρμα και τα εξαρτήματά του;

Οι μύκητες που προσβάλλουν τα νύχια, το δέρμα και τις τρίχες ανήκουν:

  • στα Δερματόφυτα (κερατινόφιλοι μύκητες),
  • στους μη-Δερματοφυτικούς μύκητες: οι Ζυμομύκητες (Candida, Malassezia κ.λ.π.) και οι Νηματοειδείς μύκητες (Aspergillus, Fusarium spp).

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος): Δερματόφυτα

Τα Δερματόφυτα είναι πρωτοπαθώς παθογόνοι μύκητες ανθρώπων και ζώων. Διακρίνονται σε τρία γένη:

  • Trichophyton (τριχόφυτα)

Συναντώνται στο δέρμα, στα νύχια και στα μαλλιά

  • Microsporum (μικρόσπορα)

Εντοπίζονται στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής

  • Epidermophyton (επιδερμόφυτα)

Εντοπίζονται στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας και δεν προσβάλλουν τρίχες ή νύχια

Και αυτά με τη σειρά τους , ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και μεταδίδονται στον άνθρωπο, διακρίνονται σε:

  • Γεώφιλα

Οι λοιμώξεις με γεώφιλα δερματόφυτα είναι πιο συχνές μετά από επαφή με το έδαφος ή μέσω κάποιου μολυσμένου ζώου μετά από επαφή του ίδιου με το έδαφος

  • Ανθρωπόφιλα

Τα ανθρωπόφιλα δερματόφυτα είναι οι συχνότερες λοιμώξεις που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  • Ζωόφιλα

Συνήθως, οι λοιμώξεις από ζωόφιλα δερματόφυτα είναι σποραδικές. 

Η διάγνωση της μόλυνσης πραγματοποιείται με την παρατήρηση της παρουσίας μυκητιασικών υφών στο δέρμα, στις τρίχες ή στα νύχια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί και η καλλιέργεια του υλικού ώστε να προσδιοριστεί το το είδος και το γένος του μύκητα προκειμένου να επιλεχθεί η βέλτιστη θεραπεία.

Οι συχνότερες λοιμώξεις από Δερματόφυτα ή δερματοφυτίες (tinea) στους ενήλικες είναι οι 

  • tinea pedis (πόδι του αθλητή) η οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την 
  • tinea unguium (ονυχομυκητίαση) 

ενώ στα παιδιά η 

  • tinea captis (τριχοφυτία τριχωτού κεφαλής)

Συνήθως, η μόλυνση από τα δερματόφυτα είναι δερματική και περιορίζεται στις μη ζωντανές κερατινοποιημένες στοιβάδες, σε ασθενείς που είναι ανοσολογικά επαρκείς. Τα δερματόφυτα δεν μπορούν να διεισδύσουν σε ιστούς που δεν είναι πλήρως κερατινοποιημένοι (δηλαδή βαθύτερους ιστούς και όργανα). 

Αναλόγως με την ανοσολογική αντίδραση του ξενιστή, τη μολυσματικότητα των μυκήτων, τη θέση της λοίμωξης και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες,  οι αντιδράσεις σε τέτοιες λοιμώξεις κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος): Μη Δερματοφυτικοί Μύκητες

Υπάρχουν ορισμένα μη δερματοφυτικά είδη μυκήτων που ενδέχεται να μολύνουν υγιές δέρμα και περιλαμβάνουν τα: Scytalidium dimidiatum, Scytalidium hyalinum, Phaeoannellomyces werneckii και Piedraia hortae. Μη δερματοφυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, είναι πιθανό να μολύνουν νύχια που φέρουν βλάβες από τραυματισμούς, άλλο νόσημα ή προϋπάρχουσα μόλυνση από Δερματόφυτα. Από τα είδη Candida, οι parapsilosis, guilliermondii και  albicans αποτελούν σημαντική αιτία ονυχομυκητιάσεων. Συνήθως, τα μη δερματοφυτικά είδη μυκήτων ευθύνονται για λιγότερο από το 5% των ονυχομυκητιάσεων. 

Επιπλέον, στο δέρμα μπορεί να αναπτυχθούν μεταστατικοί, ενδέχεται και αιματογενείς μολύνσεις από μια ποικιλία μυκήτων που προκαλούν συστηματικές μυκητιάσεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (πχ Aspergillus, Fusarium, είδη Candida, Cryptococcus neoformans, κ.ο.κ.).  

Τέλος, δερματικές βλάβες μπορεί να επιμολυνθούν από μύκητες (Aspergillus, είδη Ζυγομυκήτων κλπ). Συνήθως, η ανάπτυξη του μύκητα είναι μόνο τοπική, όμως ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη ιστική νέκρωση.

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος): Κλινικές εκδηλώσεις των επιπολής μυκητιάσεων

Οι δερματικές μυκητιάσεις χωρίζονται σε επιπολής και εν τω βάθει. Οι περισσότερες μυκητιασικές λοιμώξεις είναι επιφανειακές και περιορίζονται στην κεράτινη στιβάδα, τις τρίχες και τους όνυχες και είναι οι παρακάτω: 

  • Tinea barbae (Τριχοφυτία γενείου)
  • Tinea capitis (Τριχοφυτία τριχωτού κεφαλής)

Η μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής κυμαίνεται από ήπιες αλλοιώσεις έως ιδιαίτερα φλεγμονώδη αντίδραση με θυλακίτιδα, ουλές και αλωπεκία.

  • Tinea corporis (Τριχοφυτία ψιλού δέρματος). Η τριχοφυτία ψιλού δέρματος περιλαμβάνει το δέρμα του κορμού, των ώμων και των άκρων. Η μόλυνση μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή και εμφανίζεται ως δακτυλιοειδής φολιδωτή βλάβη με ευκρινή, υπερυψωμένα και ερυθηματώδη όρια.
  • Tinea cruris (Τριχοφυτία μηρογεννητικών πτυχών) Η δερμοφυτία αυτή είναι πιο συχνή σε άντρες και αφορά λοιμώξεις στη βουβωνική χώρα, περιπρωκτικά και στην περιοχή του περινέου. Οι αλλοιώσεις είναι ερυθηματώδεις έως καφέ χρώμα και καλύπτονται από λεπτά, ξηρά λέπια.
  • Tinea favosa (Άχωρας). Σοβαρή και χρόνια πάθηση η οποία είναι συχνότερη στην Αφρική και την Ασία. Η κατάσταση αυτή συνήθως προκαλείται από το Trichophyton schoenleinii.
  • Tinea imbricata. Αποτελεί μια χρόνια λοίμωξη, η οποία είναι μια εκδήλωση της tinea corporis (τριχοφυτία ψιλού δέρματος)  και εμφανίζεται με ομόκεντρους δακτυλίους επικαλυπτόμενων λεπιών. Οφείλεται στον Trichophyton concentricum.
  • Tinea manuum (Τριχοφυτία παλαμών). Συνήθως, εμφανίζεται ως μια διάχυτη υπερκεράτωση, ενώ επηρεάζονται οι παλάμες των χεριών και οι μεσοδακτύλιες περιοχές.  Προκαλείται κυρίως απ΄το Trichophyton rubrum.
  • Tinea pedis (Πόδι του αθλητή). Σε αυτή τη κατάσταση επηρεάζονται συχνότερα τα δάχτυλα και τα πέλματα των ποδιών. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές μεταξύ τέταρτου και πέμπτου δακτύλου των ποδιών( εμφανίζοντας υγρασία, απολέπιση και ρωγμές στο δέρμα). Η χρόνια, πλακώδης, υπερκερατωσικού τύπου με λεπτά γκρι λέπια αποτελεί μια άλλη παραλλαγή καλύπτοντας τα πέλματα, τις φτέρνες και τα πλαινά τμήματα του ποδιού.
  • Tinea unguium (Ονυχομυκητίαση). Ο όρος ονυχομυκητίαση περιλαμβάνει οποιαδήποτε μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού (από Δερματόφυτα και Μη Δερματοφυτικούς μύκητες).
  • Tinea versicolor (Ποικιλόχρους πιτυρίαση). Αποτελεί μια λοίμωξη της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας με μύκητες του είδους Malassezia furfur. Μάλιστα, υπάρχει μικρή συμμετοχή των ιστών και η ασθένεια προκαλεί κυρίως αισθητικές αλλαγές στην χρώση του δέρματος. Η διάγνωση γίνεται με μικροσκοπική ανίχνευση των μυκήτων.

 

Λήψη δείγματος στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ

Ο Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) πραγματοποιείται με τη λήψη συγκεκριμένου τύπου δείγματος στο Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΜΑ

Στο σύγχρονο ιατρικό και διαγνωστικό εργαστήριο ΙΑΜΑ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα. Κλείστε το ραντεβού σας 21 0960 7600.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ