Skip to main content

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Τι περιλαμβάνει;

Ο έλεγχος του δέρματος και των εξαρτημάτων του (νύχια και τρίχες) στα παιδιά για την παρουσία μυκήτων περιλαμβάνει την άμεση μικροσκοπική παρατήρηση του δείγματος, την καλλιέργεια του δείγματος και την ταυτοποίηση του μύκητα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Οι Μυκητιασικές Λοιμώξεις των κερατινοποιημένων ιστών (δέρματος, τριχών και νυχιών) μπορεί να προκληθούν από Δερματοφυτικούς Μύκητες (Δερματόφυτα) που ανήκουν στα γένη Epidermophyton, Microsporum και Trichophyton. Ευκαιριακές επιφανειακές μολύνσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλούν τα δερματόφυτα μπορεί να προκληθούν από ζύμες ή από άλλους μύκητες που συνήθως είναι σαπροφυτικοί.

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Δερματόφυτα

Τα δερματόφυτα είναι μύκητες που μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες

 • Ανθρωπόφιλα: Τα ανθρωπόφιλα δερματόφυτα μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αποτελούν τις πιο συχνές λοιμώξεις.
 • Ζωόφιλα: Οι λοιμώξεις από ζωόφιλα δερματόφυτα είναι συνήθως σποραδικές.
 • Γεώφιλα: Οι λοιμώξεις με γεώφιλα δερματόφυτα είναι πιο συχνές μετά από επαφή με το έδαφος ή μέσω κάποιου μολυσμένου ζώου μετά από επαφή του ίδιου με το έδαφος.

Η διάγνωση της μόλυνσης στα παιδιά πραγματοποιείται με την παρατήρηση της παρουσίας μυκητιασικών υφών στο δέρμα, στις τρίχες ή στα νύχια. Όμως, είναι σημαντικό να γίνει και η καλλιέργεια του υλικού, ώστε να προσδιοριστεί το γένος και είδος του μύκητα και να εξασφαλιστεί η επιλογή της πιο κατάλληλης θεραπείας.

Οι λοιμώξεις από Δερματόφυτα (γνωστές και ως τριχοφυτίες) συνήθως αναφέρονται ως δερματοφυτία (tinea) ακολουθούμενη από το λατινικό όνομα της εμπλεκόμενης περιοχής του σώματος. Οι πιο συχνές δερματοφυτικές λοιμώξεις στους ενήλικες είναι η tinea pedis (πόδι του αθλητή), η οποία μπορεί ακόμη να περιλαμβάνει την tinea unguium (ονυχομυκητίαση) και στα παιδιά η tinea captis (τριχοφυτία τριχωτού κεφαλής).

Η μόλυνση από τα δερματόφυτα είναι δερματική και γενικά περιορίζεται στις μη ζωντανές κερατινοποιημένες στοιβάδες, σε ασθενείς που είναι ανοσολογικά επαρκείς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δερματόφυτα δεν μπορούν να διεισδύσουν σε ιστούς που δεν είναι πλήρως κερατινοποιημένοι, δηλαδή σε βαθύτερους ιστούς και όργανα. Όμως, οι αντιδράσεις σε τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες μέχρι σοβαρές, ανάλογα με την ανοσολογική αντίδραση του ξενιστή, τη μολυσματικότητα των μυκήτων, τη θέση της λοίμωξης και ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τέλος, η ομάδα των δερματοφυτικών μυκήτων ταξινομείται σε τρία γένη

 • Epidermophyton
 • Microsporum
 • Trichophyton

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Μη Δερματοφυτικοί Μύκητες

Υπάρχουν μερικά μη δερματοφυτικά είδη μυκήτων, τα οποία μπορεί να μολύνουν το υγιές δέρμα ενός παιδιού και περιλαμβάνουν τα:

 • Scytalidium dimidiatum
 • Scytalidium hyalinum
 • Phaeoannellomyces werneckii
 • Piedraia hortae.

Μη δερματοφυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, μπορεί να μολύνουν νύχια που έχουν βλάβες από τραυματισμούς, άλλο νόσημα ή προϋπάρχουσα μόλυνση από Δερματόφυτα. Τα μη δερματοφυτικά είδη μυκήτων ευθύνονται για λιγότερο από το 5% των ονυχομυκητιάσεων. Από τα είδη Candida, τα παρακάτω έχουν αναφερθεί ως σημαντική αιτία ονυχομυκητιάσεων:

 • η Candida parapsilosis
 • η Candida guilliermondii
 • η Candida albicans 

Το δέρμα μπορεί να είναι ένα όργανο στόχος για την ανάπτυξη μεταστατικών, πιθανώς αιματογενών μολύνσεων από μια ποικιλία μυκήτων που προκαλούν συστηματικές μυκητιάσεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (νηματοειδείς μύκητες, όπως είδη Aspergillus και Fusarium, είδη Candida, Cryptococcus neoformans, κλπ).

Κάποιες φορές, μύκητες όπως ο Sporothrix schenckii ή ο Cryptococcus neoformans μπορεί να διεισδύσουν στους ιστούς μέσω διαδερμικού ενοφθαλμισμού και στη συνέχεια να προκαλέσουν τοπικά ή ενδεχομένως και συστηματικά, νόσο. Η Κρυπτοκόκκωση σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και μόλυνση με HIV μπορεί να παρουσιασθεί με δερματικές αλλοιώσεις.

Ακόμη, δερματικές βλάβες μπορεί να επιμολυνθούν από μύκητες Aspergillus και Alternaria καθώς και είδη Ζυγομυκήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του μύκητα είναι μόνο τοπική, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει εκτεταμένη ιστική νέκρωση.

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Κλινικές Εκδηλώσεις των Επιπολής Μυκητιάσεων

Ακολουθούν

  • Tinea Barbae (Τριχοφυτία Γενείου): Η λοίμωξη του γενείου μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρή φλυκταινώδης θυλακίτιδα και μπορεί να μοιάζει με λοίμωξη από Staphylococcus aureus. Η τριχοφυτία του γενείου συνδέεται συχνά με ζωόφιλα δερματόφυτα, όπως το Trichophyton verrucosum, το Trichophyton mentagrophytes var. mentagrophytes και σπάνια το Trichophyton mentagrophytes var. erinacei. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται στο ανθρωπόφιλο Trichophyton rubrum.
  • Tinea Capitis (Τριχοφυτία Τριχωτού Κεφαλής): Η μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής συνήθως προκαλείται από είδη του γένους Trichophyton ή Microsporum. Η μόλυνση είναι δυνατό να κυμαίνεται από ήπιες αλλοιώσεις μέχρι ιδιαίτερα φλεγμονώδη αντίδραση με θυλακίτιδα, ουλές και αλωπεκία. Μπορεί να συμμετέχουν και η επιφάνεια του δέρματος και οι τρίχες. Η διάταξη των μυκητιασικών σπορίων στο στέλεχος της τρίχας μπορεί να είναι διαγνωστική όσον αφορά το είδος του μύκητα.
  • Tinea Corporis (Τριχοφυτία Ψιλού Δέρματος): Αυτή η δερματοφυτία μπορεί να περιλαμβάνει το δέρμα του κορμού, των ώμων και των άκρων. Η μόλυνση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και συνήθως παρουσιάζεται ως δακτυλιοειδής φολιδωτή βλάβη με ευκρινή, υπερυψωμένα και ερυθηματώδη όρια.
 • Tinea Favosa (Άχωρας): Αυτή είναι μια σοβαρή και χρόνια πάθηση, η οποία είναι συχνότερη στην Αφρική και την Ασία. Η κατάσταση αυτή συνήθως προκαλείται από το Trichophyton schoenleinii.
 • Tinea Imbricata: Είναι μια χρόνια λοίμωξη, η οποία είναι μια εκδήλωση της tinea corporis και συναντάται κυρίως σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχει πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση με ομόκεντρους δακτυλίους επικαλυπτόμενων λεπιών. Ο μόνος γνωστός αιτιολογικός παράγων είναι το Trichophyton concentricum.
 • Tinea Manuum (Τριχοφυτία Παλαμών): Επηρεάζονται οι παλάμες των χεριών και οι μεσοδακτύλιες περιοχές. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται συνήθως ως μια διάχυτη υπερκεράτωση και συχνότερα προκαλείται από το Trichophyton rubrum, καθώς και άλλα είδη Trichophyton και Microsporum.
 • Tinea Pedis (Πόδι του Αθλητή): Τα δάχτυλα και τα πέλματα των ποδιών επηρεάζονται πιο συχνά. Ιδιαίτερα οι περιοχές μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου δαχτύλου των ποδιών μπορεί να εμφανίσουν υγρασία, απολέπιση και ρωγμές στο δέρμα. Μια άλλη μορφή είναι η χρόνια, πλακώδης, υπερκερατωσικού τύπου με λεπτά γκρι λέπια που καλύπτουν τις περιοχές των πελμάτων, τις φτέρνες και τα πλάγια τμήματα του ποδιού. Οι πιο συχνοί παράγοντες της tinea pedis είναι το Trichophyton rubrum, το Trichophyton mentagrophytes var. interdigital και το Epidermophyton floccosum.
 • Tinea Unguium (Ονυχομυκητίαση): Ο όρος ονυχομυκητίαση είναι αποδεκτός ως γενικός όρος για οποιαδήποτε μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού (από Δερματόφυτα και Μη Δερματοφυτικούς μύκητες).
 • Tinea Versicolor (Ποικιλόχρους Πιτυρίαση): Αποτελεί μια λοίμωξη της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας με μύκητες του είδους Malassezia furfur. Υπάρχει μικρή συμμετοχή των ιστών και η ασθένεια προκαλεί κυρίως αισθητικές αλλαγές στην χρώση του δέρματος. Γενικότερα, η διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εμφάνιση, καθώς και την μικροσκοπική ανίχνευση των μυκήτων.

 

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Είδη Δείγματος

Τα είδη του δείγματος που συλλέγονται για να γίνει έλεγχος για μύκητες στα νύχια και στο δέρμα των παιδιών είναι τα εξής: 

 • Νύχια
 • Τρίχες

 

Έλεγχος για Μύκητες (Νυχιών, Δέρματος) Παίδων: Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Ο έλεγχος του δέρματος και των εξαρτημάτων του (νύχια και τρίχες) στα παιδιά για την παρουσία μυκήτων γίνεται με τη λήψη συγκεκριμένου τύπου δείγματος και μπορεί να πραγματοποιηθεί με λήψη του δείγματος (ισχύει μόνο για ορισμένους τύπους δειγμάτων) στο διαγνωστικό μας κέντρο.

Κλείστε τώρα ραντεβού για το παιδί σας τηλεφωνικά σε πραγματικό χρόνο. Στo διαγνωστικό κέντρο ΙΑΜΑ απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που γίνονται σε εμάς.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE