Skip to main content

Η μοριακή ανίχνευση για τα Χλαμύδια, χρησιμοποιείται για την γρήγορη και πιο έγκυρη εργαστηριακή διάγνωση όλων των λοιμώξεων από τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς. Η συγκεκριμένη ανάλυση ανιχνεύει όλα τα παθογόνα Χλαμύδια (Chlamydia trachomatis, Chlamydophila pneumoniae και Chlamydophila psittaci).

 

Χλαμύδια ανίχνευση: Γένη και είδη Χλαμυδίων

Τα μέλη της οικογένειας Chlamydiaceae είναι μικροί, μη κινητοί, Gram αρνητικοί, υποχρεωτικά ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Κλινική σημασία για τον άνθρωπο έχουν δύο γένη χλαμυδίων: 

 • το γένος Chlamydia 

το οποίο περιλαμβάνει το είδος Chlamydia trachomatis

 • το γένος Chlamydophila 

το οποίο περιλαμβάνει τα είδη Chlamydophila pneumoniae και Chlamydophila psittaci

Οι οργανισμοί αυτοί μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και παρουσιάζουν ευαισθησία σε θεραπεία με αντιβιοτικά, ενώ μοιάζουν και με τους ιούς, χρησιμοποιώντας ζωντανά κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους.  

 

Χλαμύδια ανίχνευση:Κύκλος ζωής χλαμυδίων

Ο κύκλος ζωής των χλαμυδίων διαιρείται σε δύο ξεχωριστές φάσεις: 

  • την εξωκυτταρική φάση, κατά την οποία δεν πολλαπλασιάζονται και είναι μολυσματικά και
 • την υποχρεωτικά ενδοκυττάρια φάση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται και είναι μη μολυσματικά.

Η μολυσματική μορφή ή στοιχειώδες σωμάτιο, προσκολλάται στην κυτταρική μεμβράνη και εισέρχεται στο κύτταρο μέσω ενός φαγοσώματος. Μετά την είσοδο τους στα κύτταρα, το στοιχειώδες σωμάτιο αναδιοργανώνεται σε δικτυωτά σωμάτια (σχηματίζοντας έγκλειστα) και αρχίζει ο πολλαπλασιασμός τους. Έπειτα από 18 έως 24 ώρες, τα δικτυωτά σωμάτια συμπυκνώνονται προκειμένου να σχηματίσουν τα στοιχειώδη σωμάτια. Τα τελευταία απελευθερώνονται, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο μόλυνσης. 

 

Χλαμύδια της Πνευμονίας

Το είδος Chlamydophila pneumoniae προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με ήπια πορεία κατά κανόνα. Τα Χλαμύδια της πνευμονίας αποτελούν αποκλειστικά ανθρώπινα παθογόνα και μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων. Είναι πιθανό να προκαλέσουν ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γριπώδη συνδρομή και άτυπη πνευμονία. Τα Chlamydophila pneumoniae είναι υπεύθυνα για περίπου το 10% των περιπτώσεων πνευμονίας. 

 

Χλαμύδια του Τραχώματος

Τα Χλαμύδια του τραχώματος (Chlamydia trachomatis) είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν αποκλειστικά ανθρώπους και προκαλούν τις παρακάτω νόσους:

 • Τράχωμα. Είναι μια θυλακιώδης κερατοεπιπεφυκίτιδα και εμφανίζεται σε όλες τις κλιματικές ζώνες, παρόλο που είναι πιο συχνή στις θερμότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Το τράχωμα μεταδίδεται με άμεση επαφή και έμμεσα, μέσω αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Εάν δεν θεραπευτεί, η αρχικά οξεία φλεγμονή μεταπίπτει σε χρόνια οδηγώντας στο σχηματισμό ουλής στον κερατοειδή χιτώνα. Στη συνέχεια, η ουλή αυτή ενδέχεται να προκαλέσει τύφλωση.

 

 • Επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα (inclusion conjunctivitis). Αποτελεί μία οξεία, πυώδης επιπεφυκίτιδα, που επηρεάζει συνήθως νεογνά, παιδιά και ενήλικες (επιπεφυκίτιδα από πισίνα). Τα νεογέννητα μολύνονται κατά τη γέννηση από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον τράχηλο. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχθεί το τράχωμα, δημιουργώντας ουλές στον κερατοειδή.

 

 • Λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού. Τα Chlamydia trachomatis ευθύνονται για το 30-60% των περιπτώσεων μη-γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας (NGU) στους άνδρες και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Πιθανές επιπλοκές της νόσου στον άνδρα περιλαμβάνουν την προστατίτιδα και την επιδιδυμίτιδα. Αντίστοιχα, στις γυναίκες τα Chlamydia trachomatis μπορεί να προκαλέσουν τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, πρωκτίτιδα κλπ. Στα νεογνά, η μαζική περιγεννητική μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση χλαμυδιακή πνευμονία

 

 • Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα. Είναι συχνότερο σε θερμές κλιματολογικές ζώνες.  Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο σημείο εισβολής των μικροοργανισμών, δημιουργείται μια ερπητοειδής βλάβη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε έλκος, με συνοδό λεμφαδενίτιδα

 

Χλαμύδια Ψιττάκωσης

Τα Chlamydophila psittaci αποτελούν τον αιτιολογικό παράγοντα της ψιττάκωσης, μιας νόσου που χαρακτηρίζεται από άτυπη πνευμονία, κεφαλαλγία και ηπατοσπληνομεγαλία. Η ψιττάκωση μεταδίδεται μέσω των εκκριμάτων μολυσμένων πτηνών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος στους πάσχοντες από Χλαμύδια Ψιττάκωσης συνήθως δείχνουν λευκοπενία, θρομβοπενία και αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

 

Χλαμύδια Ανίχνευση στο ΊΑΜΑ Διαγνωστικό

Στο Διαγνωστικό Κέντρο ΊΑΜΑ ο έλεγχος για την παρουσία των χλαμυδίων του τραχώματος στο ουροποιογεννητικό σύστημα μπορεί να γίνει μεμονωμένα και μόνο για τα χλαμύδια, ενώ επιπλέον ελέγχονται συνδυαστικά μαζί με άλλους μικροοργανισμούς. Η ανίχνευση γίνεται:

 • Με εξέταση ούρων. Ένα δείγμα των ούρων σας αναλύεται στο εργαστήριο για την παρουσία αυτής της λοίμωξης.
 • Με καλλιέργειες κολπικού υγρού. Για τις γυναίκες, ο γιατρός σας παίρνει με ένα βαμβακοφόρο στυλεό από την είσοδο του τραχήλου σας για καλλιέργεια ή εξέταση αντιγόνου για χλαμύδια. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου ρουτίνας. 
 • Δείγμα από την ουρήθρα. Για τους άνδρες, ο γιατρός εισάγει μια λεπτή μπατονέτα στο άκρο του πέους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός λαμβάνει δείγμα και από τον πρωκτό.

Το πλήρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του ΙΑΜΑ Διαγνωστικού και Ιατρικού Εργαστηρίου είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με τα χλαμύδια. 

Κλείστε το ραντεβού σας άμεσα στο 21 0960 7600.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ONLINE