Check Up Αρθρίτιδας – Τι περιλαμβάνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις;
Για το Check up Αρθρίτιδας, ανάλογα με την κατάσταση, προτείνονται οι παρακάτω εξετάσεις:
- Γενική αίματος, ΤΚΕ, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, τρανσαμινάσες (ALT/AST), ασβέστιο, λευκώματα, αλβουμίνες: πραγματοποιούνται για να ελεγχθεί το αιμοδυναμικό σύστημα, καθώς και η νεφρική και ηπατική λειτουργία, οι οποίες επηρεάζονται από τις αρθρίτιδες.
- C – αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP): υπολογίζει το επίπεδο φλεγμονής το οποίο επιφέρουν οι αρθρίτιδες.
- Ρευματοειδής παράγοντας (RF): χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Αντικιτρουλινικά αντισώματα (anti-CCP): πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με την RF για τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA): αξιολογούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα για την περαιτέρω εκτίμηση της αυτοάνοσης νόσου (μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα νοσήματα).
Check Up Αρθρίτιδας: Τι είναι η αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα αποτελεί φλεγμονή των αρθρώσεων και περιλαμβάνει μια ομάδα καταστάσεων οι οποίες επηρεάζουν μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Μάλιστα, αποτελεί τη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Η διάγνωση της αρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Πολλά συμπτώματα είναι παρόμοια μεταξύ των διαφόρων παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα μπορεί γενικά να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες ομάδες: εκφυλιστική αρθρίτιδα, φλεγμονώδης αρθρίτιδα, μεταβολική αρθρίτιδα και μολυσματική αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα (γνωστή και ως εκφυλιστική αρθρίτιδα) είναι ο πιο κοινός τύπος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα είναι δύο άλλοι πιο συνηθισμένοι τύποι.
Η αρθρίτιδα σχετίζεται με ένα εύρος υποκείμενων αιτιών, όπως:
- Σταδιακή φθορά των αρθρώσεων.
- Αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.
- Τραυματισμός (πχ κάταγμα οστού).
- Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια.
- Συσσώρευση κρυστάλλων εντός και γύρω από την άρθρωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχηματίζονται από ασβέστιο και ουρικό οξύ.
Check up Αρθρίτιδας: Πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά λόγω της γήρανσης του οργανισμού. Τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που νοσούν είναι παρόμοια μέχρι τα 50-55, αλλά μετά την ηλικία αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των συνδέσμων των αρθρώσεων προκαλεί έντονους πόνους μειώνοντας τη λειτουργικότητά τους.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί χρόνια αυτοάνοση νόσος. Πέρα των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, έχει ταχεία εξέλιξη προκαλώντας πυρετό, απώλεια βάρους, καχεξία και αλλοιώσεις των αρθρώσεων. Το 75% των ασθενών είναι γυναίκες.
Η ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα) χαρακτηρίζεται από πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ενώ προσβάλλει κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Προκαλείται από εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στους συνδέσμους (λόγω αδυναμίας του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα παραγωγής ή αποβολής ουρικού οξέος).
Check Up Αρθρίτιδας: Προετοιμασία
Η διενέργεια του Ελέγχου για την Αρθρίτιδα πραγματοποιείται με την αιματοληψία και μπορεί να γίνει στο Διαγνωστικό Κέντρο ΊΑΜΑ.
Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα για τις εξετάσεις, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.